ΚΟΣΜΟΣ

Βραζίλία: Στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την αποπομπή της προσέφυγε η Ρούσεφ

Βραζίλία: Στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την αποπομπή της προσέφυγε η Ρούσεφ
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ (Dilma Rousseff) στην τελετή για την ανανέωση συμβολαίου μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Λιμένων και του Τερματικού Σταθμού της Παρανάγκουα (Paranagua), που υπεγράφη στο Προεδρικό Μέγαρο Πλανάλτο (Palácio do Planalto στην Μπραζίλια, την Τρίτη 13 Απριλίου 2016 REUTERS/Ueslei Marcelino

Η Ντίλμα Ρουσέφ (Dilma Rousseff) προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, με σκοπό να αποφύγει την ενδεχόμενη ήττα της στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποπομπή της ή όχι από το αξίωμα της προέδρου της Βραζιλίας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Ρουσέφ, Ζουζέ Εντουάρντου Καρντόζου (José Eduardo Cardozo), ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει εντολή, προκειμένου να ανασταλεί η ψηφοφορία στην κάτω Βουλή, η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή, έως ότου η ολομέλειά της να αποφανθεί επί των παρατυπιών στη διαδικασία αποπομπής, όπως ανέφερε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 17:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας).

Η Ρουσέφ ήδη δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την σοβαρότερη οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Βραζιλία τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις πολιτικές συνέπειες ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου διαφοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, έχασε μεγάλο μέρος της υποστήριξης που διέθετε στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σήμερα, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ηττηθεί στην ψηφοφορία στην κάτω Βουλή, κάτι που θα σημάνει ότι την πολιτική της τύχη θα κληθεί κατόπιν να κρίνει η Γερουσία. Η Ρουσέφ κατηγορείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Η ίδια κάνει λόγο για πραξικόπημα εναντίον της.

Εάν η Γερουσία εγκρίνει την αποπομπή της, η Ρουσέφ θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μικέλ Τέμερ (Michel Temer) στις αρχές Μαΐου, ενώ θα προσαχθεί σε δίκη που ενδέχεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Το Κόμμα του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (PMDB) γνωστοποίησε νωρίτερα πως τα περισσότερα μέλη του στην κάτω Βουλή θα ταχθούν υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ. Το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας υπήρξε ο κυριότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού μέχρι τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από αυτόν πριν από δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PMDB, Λεονάρντου Πιτσάνι (Leonardo Picciani), είπε στους δημοσιογράφους πως το 90% εκ των 68 βουλευτών του κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής της προέδρου.

Η Ρουσέφ συναντήθηκε με πολιτικούς της συμβούλους, την ώρα που η κυβέρνησή της αποδυόταν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, ώστε να αποτρέψει την αποπομπή της. Η αποσκίρτηση πολλών κεντρώων συμμάχων της συμπολίτευσης έχουν μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Οι αντίπαλοι της Ρουσέφ εκτιμάται ότι χρειάζονται μόλις εννιά ψήφους επιπλέον, ώστε να φθάσουν το απαιτούμενο όριο. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Estadão de São Paulo, 340 βουλευτές τάσσονται υπέρ της αποπομπής της προέδρου, 127 εναντιώνονται σε αυτήν, 17 δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 29 δεν έδωσαν καμιά απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ