ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Υπ' ατμόν ΕΕ και ΝΑΤΟ απέναντι στην υβριδική επίθεση της Λευκορωσίας

Μεταναστευτικό: Υπ' ατμόν ΕΕ και ΝΑΤΟ απέναντι στην υβριδική επίθεση της Λευκορωσίας
Screen Grab / Youtube

Την «κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών» από τη Λευκορωσία καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόσω χιλιάδες μετανάστες έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας με ορατό τον κίνδυνο πυροδότησης σοβαρού επεισοδίου. Την «υβριδική τακτική» του καθεστώτος Λουκασένκο καταδικάζει ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ διαμηνύοντας ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών-μελών, ενώ την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν επίσης τη Λευκορωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωσή της «απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία και γνωστοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συντονισμό με τον επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα μεταβεί στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

«Σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από πλευράς του ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ότι «οι ενέργειες της Λευκορωσίας είναι απαράδεκτες και θα αντιμετωπιστούν με ισχυρή και ενωμένη απάντηση της ΕΕ».

Ακολουθεί η γραπτή δήλωση της προέδρου της Κομισιόν:

«Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη.

Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να κατανοήσουν ότι η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο μέσω μιας κυνικής εργαλειοποίησης των μεταναστών δεν θα τις βοηθήσει να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Μίλησα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε και τον πρωθυπουργό της Λετονίας 'Αρτουρς Κάρινς Κρισγιάνις για να εκφράσω την αλληλεγγύη της ΕΕ και να συζητήσω μαζί τους τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΕ για να τους στηρίξει στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση.

Καλώ τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν επιτέλους το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος Σχοινάς, σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας.

Η ΕΕ θα διερευνήσει ειδικότερα τον τρόπο επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω της μαύρης λίστας, αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων.

Τέλος, η Επιτροπή θα διερευνήσει με τον ΟΗΕ και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του πώς να αποτρέψει την εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής τους, με την υποστήριξη των εθνικών τους αρχών».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών».

«Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο. Η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Λουκασένκο όπως Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει «τις χώρες πρώτης γραμμής» στο μεταναστευτικό και επισημαίνει ότι πρέπει να επεκταθεί η λίστα των κυρώσεων που αφορούν στη Λευκορωσία.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter σημειώνει:

«Χωρίς ισχυρά εξωτερικά σύνορα ο Λουκασένκο θα εκβιάσει την Ευρώπη όπως ακριβώς προσπάθησε ο Ερντογάν μέσω της Ελλάδας. Θα πρέπει να επεκτείνουμε αμέσως τη λίστα κυρώσεων στη Λευκορωσία, ώστε να συμπεριλάβουμε εταιρείες/άτομα που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις παράνομης εμπορίας και να υποστηρίξουμε τις χώρες της πρώτης γραμμής με όποιον τρόπο μπορούμε».

ΗΠΑ εναντίον καθεστώτος Λουκασένκο

Η Ουάσινγκτον κάλεσε με τη σειρά της τη Λευκορωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την πολιτική εκμετάλλευση και χειραγώγηση ευάλωτων ανθρώπων από το καθεστώς του [Αλέξαντερ] Λουκασένκο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Όσο το καθεστώς και η Λευκορωσία αρνούνται να σεβαστούν τις διεθνείς του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεχίζουν να καταπιέζουν και να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθεροι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Λουκασένκο και δεν θα μειώσουμε τις εκκλήσεις μας για λογοδοσία» σημείωσε.

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει επίσης ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η Λευκορωσία «χρησιμοποιεί» το μεταναστευτικό με την ώθηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας.

«Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών μελών του και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, «η οποία ασκεί πίεση» σε τρεις σύμμαχες χώρες: Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία.

Νωρίτερα σήμερα οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σήμερα το απόγευμα εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.000-4.000 μετανάστες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και χιλιάδες άλλοι είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν.

«Τεχνητή» μεταναστευτική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να εισέλθουν στο έδαφός της, χρησιμοποιώντας τους για να εκδικηθεί για την επιβολή κυρώσεων στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις στη Λευκορωσία αφού ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο κατέστειλε με ιδιαίτερη βιαιότητα τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του πέρυσι.

Η κυβέρνηση του Λουκασένκο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι προκαλεί μια τεχνητή μεταναστευτική κρίση, κατηγορώντας τη Δύση για τις διελεύσεις μεταναστών και τον τρόπο που τους μεταχειρίζεται στα σύνορα.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της Λευκορωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι μια μεγάλη ομάδα μεταναστών κινείται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς τα πολωνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι η Βαρσοβία υιοθέτει μια «απάνθρωπη στάση».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, οι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία, υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, τουλάχιστον επτά μετανάστες έχουν εντοπιστεί νεκροί στην πολωνική πλευρά των συνόρων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο και για άλλους νεκρούς στη Λευκορωσία.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι παραβιάζει το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο απωθώντας τους πίσω στη Λευκορωσία, αντί να δέχεται τις αιτήσεις τους. Η Πολωνία επιμένει ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, διαμήνυσε μέσω ανάρτησης στο Facebook ότι «τα πολωνικά σύνορα δεν είναι απλώς μια γραμμή στον χάρτη. Τα σύνορα είναι ιερά, έχει χυθεί πολωνικό αίμα για αυτά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ