ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Εκλογές-«φάρσα» καταγγέλλει η Δύση για τη «νίκη» του Ντανιέλ Ορτέγα

Νικαράγουα: Εκλογές-«φάρσα» καταγγέλλει η Δύση για τη «νίκη» του Ντανιέλ Ορτέγα
AP Photo/Andres Nunes

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν από κοινού ως παράνομες και αντιδημοκρατικές τις εκλογές στη Νικαράγουα με «νικητή» τον Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος οδεύει προς τέταρτη πενταετή θητεία στην προεδρία έπειτα από μία αναμέτρηση-«φάρσα» και με σύσσωμους τους πολιτικούς αντιπάλους του στη φυλακή.

Οι προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα διεξήχθησαν «χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις» από ένα «απολυταρχικό καθεστώς» κατήγγειλε σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα «εξάλειψε κάθε αξιόπιστο εκλογικό ανταγωνισμό, στερώντας τον λαό της Νικαράγουας από το δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα τους εκπροσώπους του» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς όλοι οι σοβαροί αντίπαλοι του αρχηγού του κράτους έχουν συλληφθεί.

Για τις εκλογές αυτές, ο Ντανιέλ Ορτέγα συνέστησε ένα «ψηφοδέλτιο» μαζί με τη σύζυγό του, Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο από το 2017.

Ο σεβασμός της εκλογικής διαδικασίας «συνετρίβη από τη συστηματική φυλάκιση, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό» πιθανών υποψηφίων της αντιπολίτευσης καθώς και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, συνεχίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορεί τις αρχές ότι κάνουν τον λαό της Νικαράγουας να ζει σε καθεστώς «φόβου» από την εποχή του κινήματος κοινωνικής αμφισβήτησης του 2018.

Υπενθυμίζοντας τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2021 σε βάρος αξιωματούχων του καθεστώτος, ο ίδιος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να εξεταστούν «επιπλέον μέτρα» πέρα από τις ατομικές κυρώσεις.

Αυτά τα ατομικά περιοριστικά μέτρα αφορούν συνολικά 14 άτομα, στα οποία απαγορεύεται η διαμονή και η διέλευση και τα περιουσιακά στοιχεία των οποία στην ΕΕ έχουν παγώσει.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «φάρσα» την επανεκλογή του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα για τέταρτη πενταετή θητεία, λέγοντας πως «απορρίπτει» τα εκλογικά αποτελέσματα λόγω «των απαράδεκτων και αυθαίρετων συνθηκών στις οποίες διεξήχθησαν».

Η επανεκλογή του Ντανιέλ Ορτέγα με 75% των ψήφων είναι «μία φάρσα [που επιβλήθηκε] στον λαό της Νικαράγουας, στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στη δημοκρατία» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

«Δεν υπήρξε κανένος είδους επαλήθευση των αποτελεσμάτων αυτών και, κατά συνέπεια, δεν παρέχουν καμία εγγύηση στα μάτια της ισπανικής κυβέρνησης ούτε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας» συνέχισε ο Αλμπάρες τονίζοντας: «Δεν υπήρξαν ελεύθερες ούτε δίκαιες εκλογές».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «παντομίμα» τις εκλογές στη Νικαράγουα.

«Αυτό που ενορχήστρωσαν [...] ο πρόεδρος της Νικαράγουας και η σύζυγός του, η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, είναι μια εκλογική διαδικασία-παντομίμα που δεν είναι ούτε ελεύθερη, ούτε δίκαιη, ούτε φυσικά δημοκρατική» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του σχετικά με τις «εκλογές-απάτη» στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ