ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πρόστιμο σε ακτιβιστή για τα «συγχαρητήρια» στον νομπελίστα Μουράτοφ

Ρωσία: Πρόστιμο σε ακτιβιστή για τα «συγχαρητήρια» στον νομπελίστα Μουράτοφ
Ο ιδρυτής του κινήματος «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου», Λέβ Πανομαριόφ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Το δικαστήριο Χαροσέφσκι της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο 10.000 ρουβλίων (121 ευρώ) στον ιδρυτή του κινήματος «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου» Λεβ Πανομαριόφ για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει του χαρακτηρισμού του ως «ξένου πράκτορα», γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta επικαλούμενη τον ιστότοπο Mediazona, ο οποίος αναφέρεται στον συνήγορο υπεράσπισης του Πανομαριόφ.

Μεταξύ των παραβιάσεων και η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας συνεχάρη τον διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta για την βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Πανομαριόφ κατηγορήθηκε στις 12 Οκτωβρίου για παραβιάσεις του νόμου περί «ξένων πρακτόρων». Ήταν μια από τις πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής του νόμου. Ως παραβιάσεις αναφέρονται οι αναδημοσιεύσεις άλλων αναρτήσεων που έκανε ο Πανομοριόφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ των αναρτήσεων είναι και αυτή των συγχαρητηρίων προς τον διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, την οποία ο ίδιος ο Πανομαριόφ σχολιάζει, γράφοντας την λέξη «συγχαρητήρια».

Τον Φεβρουάριο του 2019 το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το «Κίνημα για τα δικαιώματα του ανθρώπου» στο μητρώο των ΜΚΟ, που λειτουργούν ως «ξένοι πράκτορες». Το δικαστήριο έχει επιβάλει επανειλημμένα πρόστιμα στο κίνημα αυτό για παραβιάσεις του νόμου περί «ξένων πρακτόρων». Αρχικά το δικαστήριο είχε επιβάλει πρόστιμο 300.000 ρουβλίων (3.639 ευρώ ) και εν συνεχεία μερικά ακόμη πρόστιμα επειδή δεν υπήρχε η σήμανση «ξένος πράκτορας»

Ο ίδιος ο Λέβ Πανομαριόφ συμπεριελήφθη στον κατάλογο των ΜΜΕ- «ξένοι πράκτορες» στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ μετά από μερικούς μήνες ανακοίνωσε την διάλυση του «Κινήματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ