ΚΟΣΜΟΣ

Ελλείψεις φαρμάκων προκαλεί στην Τουρκία η κατάρρευση της λίρας

Ελλείψεις φαρμάκων προκαλεί στην Τουρκία  η κατάρρευση της λίρας
AP Photo/Burhan Ozbilici

Αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη φαρμάκων βρίσκεται η Τουρκία ως αποτέλεσμα της δεινής οικονομικής κατάστασης που οδήγησε την ισοτιμία της τουρκικής λίρας σε σημαντικές απώλειες έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Τουρκικός Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ελλείψεις σε 645 φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι απλά σκευάσματα ευρείας χρήσης, όπως παιδικά σιρόπια για το βήχα, αναλγητικά, αντιπυρετικά κ.ο.κ. Έλλειψη επίσης παρατηρείται και στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες.

Οι πινακίδες με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη ή την εξήγηση ότι οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται για τις ελλείψεις είναι συνήθης εικόνα στα τουρκικά φαρμακεία τις τελευταίες ημέρες.

Το φαινόμενο των περιορισμένων ελλείψεων στα τουρκικά φαρμακεία προς το τέλος κάθε χρόνου ήταν σύνηθες φαινόμενο και οφειλόταν στον τρόπο που ορίζονται οι τιμές των σκευασμάτων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Οι τιμές των φαρμάκων αναθεωρούνται κάθε χρόνο τον μήνα Φεβρουάριο, όποτε καθορίζεται η λεγόμενη «ισοτιμία φαρμάκου», δηλαδή η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας βάσει της οποίας υπολογίζονται οι τιμές των εισαγόμενων φαρμάκων. Με δεδομένο ότι προς το τέλος του χρόνου έχουν περάσει αρκετοί μήνες και η ισοτιμία λίρας έναντι του ευρώ ή του δολαρίου επιδεινώνεται εις βάρος του τουρκικού νομίσματος, οι τουρκικές φαρμακοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς φαρμάκου σταματούσαν ή περιόριζαν την τροφοδοσία της αγοράς.

Το σύστημα αυτό που λειτουργούσε με διάφορα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια (ελλείψεις περίπου στο 10% των σκευασμάτων), φέτος προκάλεσε την πλήρη αποδιοργάνωση της φαρμακευτικής αγοράς της Τουρκίας, καθώς τον Φεβρουάριο του 2020 η «φαρμακευτική ισοτιμία» είχε οριστεί στις 4,57 τουρκικές λίρες έναντι του ευρώ, ενώ σήμερα η πραγματική ισοτιμία έχει ξεπεράσει τις 11 τουρκικές λίρες / ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της αξίας του τουρκικού νομίσματος. Έτσι, σταμάτησαν οι εισαγωγές σε αρκετά σκευάσματα ή δραστικές ουσίες προκαλώντας μπλακ άουτ στην αγορά φαρμάκου.

Η Τουρκία παράγει περίπου το 50% των φαρμάκων της και εισάγει τα υπόλοιπα. Αλλά και σε αυτά που παράγει η ίδια η δραστική ουσία είναι κατά 90% εισαγόμενη. Λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτό το δεδομένο γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική αγορά της γειτονικής χώρας.

Ενώπιον αυτής τα κατάστασης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης πρότεινε να γίνεται αναπροσαρμογή των τιμών όχι μία φορά το χρόνο αλλά ανά τρίμηνο, άποψη με την οποία φαίνεται ότι συμφωνεί η πλειοψηφία των εκπροσώπων του κλάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ