ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Pegasus: Πρώτη σύλληψη για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφου στο Μεξικό

Υπόθεση Pegasus: Πρώτη σύλληψη για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφου	στο Μεξικό
AP Photo/Sebastian Scheiner

Η μεξικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι κατασκόπευε δημοσιογράφο χάρη στο λογισμικό Pegasus, που παράγεται από ισραηλινή εταιρεία και βρίσκεται στην καρδιά διεθνών αποκαλύψεων για κατασκοπεία.

Ο άνδρας συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου στην Κερετάρο (κεντρικό Μεξικό) για παράνομες υποκλοπές και μετήχθη σε φυλακή.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη σύλληψη που αποφασίστηκε κατόπιν καταγγελίας που είχε γίνει το 2017 από δημοσιογράφους και ακτιβιστές και της έρευνας που άρχισε να διενεργείται μόλις τον Ιούλιο, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group βρέθηκε εκτεθειμένη τον Ιούλιο, έπειτα από τη δημοσίευση ευρείας κλίμακας έρευνας από διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων, που αποκάλυψε ότι το λογισμικό της, το Pegasus, επέτρεψε να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

Ανάμεσα στους στόχους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και συγγενείς του σημερινού μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επί των ημερών του προκατόχου του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο αξίωμα.

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η ισραηλινή NSO

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην μαύρη λίστα του με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών «έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (...) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή», υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές σε ανακοίνωση.

Αντιδρώντας η NSO δήλωσε «άναυδη» από την απόφαση.

«Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση» των ΗΠΑ και «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στα προάστια του Τελ Αβίβ, διαβεβαιώνοντας ότι η ισραηλινή εταιρεία έχει έναν «αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες».

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό», σημείωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ