ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα για την ενίσχυση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παίρνει η Αυστραλία

Μέτρα για την ενίσχυση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παίρνει η Αυστραλία
AP Photo/Mark Baker

Το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, εβδομάδες αφότου η κυβέρνησή του επικρίθηκε σε διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη ότι υστερεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι η τιμή των αυτοκινήτων θα μειωθεί με τον καιρό αρνήθηκε ωστόσο να προσφέρει επιδοτήσεις στους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Το κόστος της τεχνολογίας μειώνεται και αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές που είναι διαθέσιμες στους Αυστραλούς και σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο προσιτές, επομένως τα σχέδιά μας αφορούν την υποστήριξη αυτών των επιλογών», είπε ο Morrison.

«Τα σχέδιά μας δεν είναι να στείλουμε πολλά χρήματα των φορολογουμένων σε μεγάλες πολυεθνικές για να μειώσουμε το κόστος. Θα το κάνουν μόνοι τους. Έχουν έντονο ενδιαφέρον να το κάνουν αυτό», πρόσθεσε.

Το σχέδιο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (185 εκατομμύρια δολάρια) προβλέπει συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη 50.000 σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού υδρογόνου.

Η συντηρητική κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το 30% των νέων πωλήσεων επιβατικών και ελαφρών εμπορικών φορτηγών στην Αυστραλία να είναι ηλεκτρικά με μπαταρία ή plug-in υβριδικά ηλεκτρικά έως το 2030.

Λιγότερο από το 2% των νέων οχημάτων που πωλούνται στην Αυστραλία είναι ηλεκτρικά και ο τομέας των μεταφορών είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Αυστραλία, σε κατά κεφαλήν βάση, είναι μία από τις χώρες με τις χειρότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

Ενώσεις ηλεκτρικών οχημάτων εξέφρασαν απογοήτευση για την πολιτική.

Το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα πήγε στις τελευταίες εκλογές του 2019 με στόχο το 50% των νέων αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

Ο Μόρισον υποστήριξε τότε ότι η πολιτική των Εργατικών θα «τέλειωνε το Σαββατοκύριακο», επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα δεν μπορούσαν να ρυμουλκούν βάρκες και τροχόσπιτα ή να αντικαταστήσουν τα SUV.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνησή του θα κάνει τα ηλεκτρικά οχήματα φθηνότερα μειώνοντας τους φόρους σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ