ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο... όπως Ερντογάν; Φόβοι για ένοπλη κλιμάκωση στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας

Λουκασένκο... όπως Ερντογάν; Φόβοι για ένοπλη κλιμάκωση στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας
Polish Defense Ministry via AP

Για πιθανή «ένοπλη» κλιμάκωση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία προειδοποίησε σήμερα η Πολωνία, εκφράζοντας φόβους ότι οι γείτονες μπορεί να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ατύχημα την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στα σύνορα καθώς το απελπισμένο πλήθος επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες να κόψει τον φράχτη από συρματοπλέγματα.

Η Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι η Λευκορωσία ενορχηστρώνει το πρόβλημα, μια κατηγορία που ο Λουκασένκο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε εξάλλου σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».

«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας, σύμφωνα με τις οποίες το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.

«Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας με τη σειρά του την Πολωνία ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μίλερ είπε ότι αυτή τη στιγμή έως 4.000 μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι κοντά στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας διαμηνύοντας στους δημοσιογράφους ότι κάποια στιγμή περιμένουν «μια κλιμάκωση... η οποία θα είναι ένοπλης φύσης».

Τους τελευταίους μήνες τόσο η ΕΕ όσο και τα μέλη του ΝΑΤΟ Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία έχουν δει αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που προσπαθούν να μπουν παράνομα στις χώρες τους από τη Λευκορωσία. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η αύξηση σημειώνεται εν μέσω πτώσης της θερμοκρασίας η οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας πέφτει κάτω από το μηδέν ενώ αρκετοί μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες από υποθερμία.

Ακτιβιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες – πολλοί εκ των οποίων νέοι άνδρες αλλά και αρκετές γυναίκες και παιδιά – χρησιμοποιούνται ως πιόνια στο πολιτικό παιχνίδι μεταξύ της Λευκορωσίας και των γειτόνων του, θυμίζοντας τις πρόσφατες πρακτικές Ερντογάν με τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ