ΚΟΣΜΟΣ

Τιτανικός: 104 χρόνια από το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου

Τιτανικός: 104 χρόνια από το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου
Φωτογραφία αρχείου με τον Τιτανικό EPA/files

Το πιο θρυλικό ναυάγιο στην ιστορία, σημειώθηκε σαν σήμερα 15 Απριλίου το 1912, όταν ο Τιτανικός, βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού, στο παρθενικό του ταξίδι, παρασύροντας στον θάνατο 1.500 από τους επιβάτες του.

Ο Τιτανικός ήταν ένα κατασκευαστικό θαύμα για την εποχή του, ενώ είχε χαρακτηριστεί ως «αβύθιστο» πλοίο. Στο μήκους 270 μέτρων και πλάτους 28 μέτρων υπερπολυτελές υπερωκεάνειο, υπήρχαν πέντε καταστρώματα, τα οποία φιλοξένησαν στο μοναδικό του ταξίδι μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και εκατοντάδες μετανάστες από την Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι αναζητούσαν μια καινούργια ζωή στη Βόρεια Αμερική.

Η νηολόγηση του έγινε στο λιμάνι του Λίβερπουλ, αλλά το παρθενικό του ταξίδι ξεκίνησε από εκείνο του Σαουθάμπτον. Μάλιστα, πριν από τον απόπλου παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα, αφού από το εκτόπισμά του προκλήθηκε κύμα που έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίου «SS city of New York» και παραλίγο να συγκρουστεί με τον Τιτανικό. Η ζημιά τότε αποφεύχθηκε, όμως αρκετοί ερμήνευσαν το συγκεκριμένο περιστατικό ως οιωνό για το υπερπολυτελές πλοίο.

Τελικά, όπως έδειξε η ιστορία, δεν ήταν γραφτό για τον Τιτανικό να ταξιδέψει...

Αφότου απέπλευσε από το Σαουθάμπτον την 10η Απριλίου 1912, ο Τιτανικός σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνστάουν στην Ιρλανδία προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες ταξιδιού και αφού είχε διανύσει περίπου 375 μίλια (600 km) νότια της Νέας Γης ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου.

1208298

Πηγή: UK OUT EPA-PHOTO/PA/CHRISTIE'S

Το παγόβουνο έσκισε το κύτος του πλοίου, ξεκινώντας από την πλώρη, όπου κατέστρεψε και τα 5 στεγανά μέρη του πλοίου επιτρέποντας την εισροή υδάτων στο σκάφος. Το πλοίο είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε ακόμα και αν πλημμύριζαν 4 στεγανά να μπορούσε να επιπλεύσει, όχι όμως και με 5.

Το πλοίο ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποίησε το σήμα κινδύνου SOS - πρότερα και αντί αυτού χρησιμοποιούνταν το CQD (CQ Distress). Ο Τιτανικός βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 στις 15 Απριλίου.

Δύο λεπτά πριν βυθιστεί στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, το κύτος έσπασε σε 2 κομμάτια, παρασύροντας στο θάνατο γύρω στους 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός, όπως αναφέρει η Wikipedia.

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 3.784 μέτρων, ενώ από το 1985 οπότε και ανακαλύφθηκε, δύτες έχουν ανασύρει χιλιάδες αντικείμενα, τα οποία εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

1064020

Πηγή: EPA PHOTO/AFP-MANDATORY CREDIT RMS TITANIC INC.

Ο Τιτανικός έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.

1548590

Πηγή: EPA PHOTO AFP/Paramount Pictures/20th Century Fox/mn

Διαβάστε επίσης

Το πιστό αντίγραφο του τραγικού υπερωκεανίου Τιτανικός 2 σαλπάρει το 2018

ΔΗΜΟΦΙΛΗ