ΚΟΣΜΟΣ

Σχοινάς: Αποστολή σε χώρες προέλευσης-διέλευσης μεταναστών που «εργαλειοποιεί» η Λευκορωσία

Σχοινάς: Αποστολή σε χώρες προέλευσης-διέλευσης μεταναστών που «εργαλειοποιεί» η Λευκορωσία
Johanna Geron, Pool via AP

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώτο σταθμό της αποστολής που αναλαμβάνει σε χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών που εργαλειοποιούνται από το καθεστώς της Λευκορωσίας υπό τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκίνησε σήμερα [Πέμπτη] την αποστολή του σε χώρες προέλευσης και διέλευσης των ανθρώπων που εργαλειοποιούνται και έχουν παγιδευτεί στα σύνορα» δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα έχει συνάντηση με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου, καθώς και τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, και αύριο, Παρασκευή, θα βρίσκεται στον Λίβανο.

Όπως σημείωσε η κ. Σπινάντ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα μεταβεί και σε άλλες χώρες και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Πολωνίας και της Λιθουανίας απέναντι στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας στα σύνορα της Πολωνίας -για την οποία η Βαρσοβία κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για «δάκτυλο» της Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας.

Στα πολωνικά σύνορα παραμένουν παγιδευμένοι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες σε μία «νεκρή» ζώνη εν μέσω σκληρού χειμερινού ψύχους φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Οι «27» θέτουν επί τάπητος την επιβολή νέων κυρώσεων -και όχι μόνο απέναντι στο Μινσκ-, καθώς στο «ραντάρ» της Ένωσης βρίσκονται επίσης τα αεροδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να μεταφερθούν άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία και από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της επόμενης Δευτέρας, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος αεροπορικών εταιρειών που ενέχονται στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς το Μινσκ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πολωνική κυβέρνηση τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μπλοκάρει τις πτήσεις από την Μέση Ανατολή στην Λευκορωσία για να σταματήσει η ροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ από τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε χθες, Πέμπτη, επικοινωνία με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας».

«Είχα μια ειλικρινή επικοινωνία με τον Αραβικό Οργανισμό Αερομεταφορέων μαζί με την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν. Το μήνυμα από την ΕΕ είναι σαφές: Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εμπλακεί στις απαράδεκτες πρακτικές των αρχών της Λευκορωσίας.Βασιζόμαστε στην προληπτική προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών τώρα -αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σχοινάς.

Μιλώντας παράλληλα στο CNNi, o κ. Σχοινάς τόνισε πως η ΕΕ πρόκειται να διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την «υβριδική επίθεση» που διεξάγει κατά της Ένωσης, σημειώνοντας πως το Μινσκ χρησιμοποιεί οργανωμένα δίκτυα διακινητών για να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ