ΚΟΣΜΟΣ

COP26 - Πάπας Φραγκίσκος: Τελειώνει ο χρόνος, η ευκαιρία για το κλίμα δεν πρέπει να χαθεί

COP26 - Πάπας Φραγκίσκος: Τελειώνει ο χρόνος, η ευκαιρία για το κλίμα δεν πρέπει να χαθεί
AP/Domenico Stinellis

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς της Σκωτίας να προσευχηθούν να στεφθεί με επιτυχία η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη, διότι «τελειώνει ο χρόνος» για να σώσουμε τον πλανήτη.

Σε επιστολή του, ο ποντίφικας εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπορούσε να παραστεί στην διάσκεψη κατά την έναρξή της, όπως ήλπιζε αρχικά, αλλά κάλεσε όλον τον κόσμο να προσευχηθεί για μια γόνιμη έκβαση.

«Η σύνοδος αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός εκ των μεγαλυτέρων ηθικών ζητημάτων της εποχής μας: την διατήρηση του δημιουργήματος του Θεού, το οποίο μας δόθηκε ως ένας κήπος για να τον καλλιεργήσουμε και ως ένα κοινό σπίτι για την οικογένειά μας των ανθρώπων», γράφει στην επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.

Ο πάπας ευχήθηκε «σοφία και δύναμη» στους συμμετέχοντες ώστε να έχουν στο μυαλό τους τις μελλοντικές γενιές.

«Τελειώνει ο χρόνος, η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση του Θεού για την αποτυχία μας να είμαστε πιστοί φροντιστές του κόσμου που εμπιστεύτηκε στην φροντίδα μας», υπογράμμισε ο πάπας Φραγκίσκος.

Σε επίσημο μήνυμά του προς την διάσκεψη, το οποίο αναγνώσθηκε εξ ονόματός του στις 2 Νοεμβρίου, ο Φραγκίσκος τόνιζε ότι η διπλή πληγή που προκάλεσαν η πανδημία της COVID-19 και η κλιματική αλλαγή μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που προκαλεί μια παγκόσμια σύγκρουση και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Ο 84χρονος ποντίφικας, ο οποίος έχει καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος προτεραιότητά του, έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι ήλπιζε να παραστεί στην COP26, αλλά το Βατικανό ανακοίνωσε στις 8 Φεβρουαρίου ότι ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας του στην διάσκεψη, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ