ΚΟΣΜΟΣ

«Άσκηση Ωμέγα» για τον κορωνοϊό: Σε πυρηνικό καταφύγιο η ηγεσία του Ισραήλ

«Άσκηση Ωμέγα» για τον κορωνοϊό: Σε πυρηνικό καταφύγιο η ηγεσία του Ισραήλ
AP Photo/Oded Balilty

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κλείστηκαν σήμερα, Πέμπτη, σε πυρηνικό καταφύγιο, στο πλαίσιο άσκησης προσομείωσης για το ξέσπασμα φονικής νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την «Άσκηση Ωμέγα», που πήρε το όνομά της από ένα εικονικό στέλεχος του κορωνοϊού, ως ένα μέτρο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για «κάθε σενάριο».

Το πυρηνικό καταφύγιο στους λόφους της Ιερουσαλήμ, που είναι γνωστό ως «Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης», χρησιμοποιήθηκε επίσης για τον συντονισμό των αρχικών μέτρων για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Το Ισραήλ επέβαλε lockdown στην προσπάθειά του να τιθασεύσει τρία κύματα της πανδημίας, αλλά μέχρι την έναρξη του τέταρτου κύματος τον Ιούνιο κράτησε την οικονομία και τα σχολεία ανοιχτά βασιζόμενο στους εμβολιασμούς, τις αναμνηστικές δόσεις και τις προστατευτικές μάσκες.

Η άσκηση περιλαμβάνει τον μαζικό διαγνωστικό έλεγχο για πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αναφέρει το γραφείο του Ναφτάλι Μπένετ σε ανακοίνωσή του.

Τα αποτελέσματα της άσκησης θα κοινοποιηθούν και στους ξένους εταίρους.

«Το Ισραήλ είναι ασφαλές και προστατευμένο. Προκειμένου να παραμείνει έτσι και για να εξασφαλίσει την συνέχιση της κανονικότητας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρατηρούμε στενά την κατάσταση και να είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι σε κάθε σενάριο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτα που να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση αναμένει την έλευση ενός νέου φονικού στελέχους.

Επιπλέον δεν ανέφερε ως λόγο για την άσκηση το σενάριο πιθανής σύγκρουσης με εχθρική χώρα.

Το καταφύγιο κατασκευάστηκε πριν από πάνω από μια δεκαετία λόγω της ανησυχίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της ανταλλαγής πυραυλικών επιθέσεων από τον Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ