ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Για εμπλοκή σε εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν κατηγορούνται δύο στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας

Σουηδία: Για εμπλοκή σε εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν κατηγορούνται δύο στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας
EPA

Δύο κορυφαία στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας της Σουηδίας αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη στην πατρίδα τους για συνέργεια στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Σουδάν.

Έπειτα από πολυετή προκαταρκτική έρευνα, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στους δύο υπόπτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Όμαρ Ελ Μπασίρ στο Σουδάν μεταξύ του 1999 και του 2003. Φέρονται να είχαν κίνητρο την εξασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας στο νότιο Σουδάν.

Η έρευνα για την υπόθεση διαρκεί ένδεκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, οι δύο ύποπτοι είχαν «αποφασιστική επιρροή» στη δραστηριότητα της σουηδικής πετρελαϊκής εταιρείας στην αφρικανική χώρα.

Στο πλαίσιο της απαγγελίας κατηγοριών, ζητείται η συντηρητική κατάσχεση ποσού ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων από τα ταμεία της εταιρείας. Αυτό, εξηγείται, είναι το καθαρό κέρδος της εταιρείας από την πώληση της θυγατρικής της στο Σουδάν το 2003.

Η εταιρεία, η οποία είχε τότε διακριτικό τίτλο Lundin Oil και σήμερα ονομάζεται Lundin Energy, χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις κατηγορίες σε βάρος της.

Τα δύο μέλη της διοίκησής της αρνούνται σθεναρά τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και τονίζουν πως ενήργησαν με την πλήρη υποστήριξη της επιχείρησης.

Η απόφαση της εισαγγελίας είναι ακατανόητη, σημειώνει το ένα από τα δύο στελέχη της εταιρείας σε εταιρικό δελτίο Τύπου της Λουντίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ