ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία να σταματήσει την εργαλειοποίηση προσφύγων για πολιτικούς σκοπούς

ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία να σταματήσει την εργαλειοποίηση προσφύγων για πολιτικούς σκοπούς
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Virginia Mayo

Τη «σθεναρή καταδίκη του στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση της παράτυπης μετανάστευσης που δημιουργείται τεχνητά από τη Λευκορωσία, ως μέρος υβριδικών ενεργειών που στοχεύουν κατά της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας για πολιτικούς σκοπούς», εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ.

«Αυτές οι σκληρές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων», τονίζει η ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται αλληλέγγυοι με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και άλλα συμμαχικά έθνη «που επηρεάζονται και υποστηρίζουν μέτρα, με γνώμονα τις θεμελιώδεις αξίες και το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο, που λαμβάνονται από τους Συμμάχους ατομικά και συλλογικά, ως απάντηση σε μια κατάσταση που απαιτεί στενό συντονισμό με βασικούς διεθνείς εταίρους».

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο τονίζει, επίσης, ότι θα παραμείνει σε επαγρύπνηση έναντι του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης και πρόκλησης από τη Λευκορωσία στα σύνορά της με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνέπειες για την ασφάλεια της Συμμαχίας.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν τη Λευκορωσία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φόβοι στρατιωτικής κλιμάκωσης και προσφυγικό δράμα

Φόβους ότι ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη η κρίση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας εκφράζουν οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει να απαντήσει με νέες κυρώσεις στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον υβριδική επίθεση στα εξωτερικά της σύνορα.

Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία καταδίκασαν «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καταγγέλλοντας ότι το Μινσκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «όπλο».

«Αυξάνει την πιθανότητα προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων, τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στον στρατιωτικό τομέα» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας

Παγιδευμένοι μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς και ζουν σε συνθήκες ψύχους.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι μια ομάδα περίπου 100 μεταναστών κινείται προς έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα με την Πολωνία.

Στο μεταξύ οι πολωνικές αρχές επεσήμαναν ότι εμπόδισαν αργά χθες Πέμπτη δύο ομάδες μεταναστών να περάσουν στο έδαφος της χώρας από τη Λευκορωσία, όπως ανέφερε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός TVN24 επικαλούμενος την τοπική αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ