ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Πολυεθνική Αεροναυτική Άσκηση στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUAD Initiative)

Κύπρος: Πολυεθνική Αεροναυτική Άσκηση στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUAD Initiative)
Φωτογραφία Αρχείου intime

Αεροναυτική άσκηση (PASSEX), μικρής κλίμακας, με τη συμμετοχή πλωτών και πτητικών μέσων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUAD Initiative), μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στην Τετραμερή Συνεργασία (QUAD Cooperation), που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λάρνακας, έλαβαν μέρος από πλευράς της Εθνικής Φρουράς το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ, η ΜΥΚ, και 1 Ε/Π AW-139 της 460 ΜΕΔ, από την Ελλάδα η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, από τη Γαλλία η φρεγάτα FS AUVERGNE και από την Ιταλία το αντιτορπιλικό ITS ANDREA DORIA.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, αντικειμενικός σκοπός της τετραμερούς άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε από την Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με τα αντίστοιχα επιτελεία των συμμετεχουσών χωρών, ήταν η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και συνέργειας, καθώς και η προαγωγή των σχέσεων, μεταξύ των αεροναυτικών μονάδων μέσω της συνεκπαίδευσης έτσι ώστε να διεξάγουν κοινές αεροναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα διεξαγωγής παρείχε τη δυνατότητα για τη συνεκπαίδευση σε αντικείμενα που αφορούσαν σε σχηματισμούς Πολεμικών Πλοίων - Τακτικούς Προχωρητικούς Ελιγμούς και γυμνάσια επικοινωνιών. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε αεροναυτική συνεργασία μεταξύ της FS AUVERGNE με το Ε/Π AW-139 της 460 ΜΕΔ σε διαδικασίες προσνηώσεων - απονηώσεων στο ελικοδρόμιο της φρεγάτας, καθώς και αεροδιακομιδής (MEDEVAC).

Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης άσκησης, καθώς και αριθμός άλλων ασκήσεων στο πλαίσιο της «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας», όπως η διεξαγωγή της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ-2021», καταδεικνύουν τη συλλογική πρόθεση των τεσσάρων κρατών, για την από κοινού αεροναυτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), την προαγωγή και διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και τη διαφύλαξη της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ