ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αυστρία: Lockdown στους ανεμβολίαστους, υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς

Κορωνοϊός - Αυστρία: Lockdown στους ανεμβολίαστους, υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (Φωτογραφία αρχείου) Johanna Geron, Pool Photo via AP

Έχοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του κορωνοϊού στην Ευρώπη, η Αυστρία επιβάλλει εθνικό lockdown στους μη εμβολιασμένους πολίτες της, προκειμένου να αναχαιτίσει τη ραγδαία άνοδο κρουσμάτων που έχει οδηγήσει σε πίεση το σύστημα υγείας.   

Με μόλις το 64% του αυστριακού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως έναντι της Covid-19, o καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι περιμένει το πράσινο φως του κοινοβουλίου την Κυριακή για την επιβολή lockdown για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν έχουν νοσήσει με κορωνοϊό.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να δώσουμε την Κυριακή το πράσινο φως για ένα εθνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος των μέτρων.

Σύμφωνα με το Associated Press, από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε Άνω Αυστρία και Σάλτζμπουργκ θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης και σωματικής άσκησης.

Για να εφαρμοσθεί το μέτρο σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και της συνέλευσης των επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μυκστάιν, ανακοίνωσε επιπλέον ότι έδωσε εντολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

Σχεδόν το 64% του αυστριακού πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ποσοστό μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 67%.

Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε το επίπεδο του εμβολιασμού στην χώρα του «επονείδιστα χαμηλό».

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 11.640 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχουν καταλήξει στην χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ