ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ εγκρίνει την διεξαγωγή έρευνας για τον κωμικό που σατίρισε τον Ερντογάν

Η Μέρκελ εγκρίνει την διεξαγωγή έρευνας για τον κωμικό που σατίρισε τον Ερντογάν
REUTERS/Fabrizio Bensch

Η καγκελάριος Μέρκελ έδωσε την έγκρισή της στις γερμανικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για τον σατιρικό κωμικό Γιαν Μπέμερμαν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απαιτήσει την έρευνα, λέγοντας ότι προσεβλήθη από ποίημα που απήγγειλε ο Μπέμερμαν.

Σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ει εισαγγελείς θα πρέπει να ασκήσουν δίωξη στον κωμικό.

Ο Tούρκος πρόεδρος προχώρησε νομικά κατά του κωμικού για προσβολή της προσωπικότητάς του ως επικεφαλής ξένης χώρας, κίνηση που είναι παράνομη σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους. Για να ξεκινήσει η έρευνα κατά του Μπέμερμαν, απαιτείτο η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ποινή που επισείει η προσβολή ξένου ηγέτη φτάνει στα πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο Μπέμερμαν απήγγειλε ένα ποίημα σεξουαλικού περιεχομένου για τον Ερντογάν πριν από δύο εβδομάδες κατά την διάρκεια μετάδοσης της τηλεοπτικής του εκπομπής στο κρατικό κανάλι ZDF.

Η Μέρκελ αρχικά υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου, ωστόσο στη συνέχεια άσκησε κριτική στο ποίημα του Μπέμερμαν «ως σκόπιμα προσβλητικό».

Ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία

Η υπόθεση Μπέμερμαν προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών ενώ αποτελεί σκόπελο για την καγκελάριο, αφού από την μια όφειλε να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης και να υποβαθμίσει την επιρροή της Τουρκίας στο εσωτερικό της χώρας και από την άλλη να διατηρήσει το καλό κλίμα με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για το προσφυγικό να είναι σε ισχύ.

Η Μέρκελ μαζί με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκεφθεί την Τουρκία, στις 23 Απριλίου.

Οι Γερμανοί έχουν ταχθεί υπέρ του Μπέμερμαν ενώ συνάδελφοί του απαίτησαν την επαναφορά του επεισοδίου online.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 77% των Γερμανών τάχθηκαν κατά της δίωξης του κωμικού και το 68% δήλωσε πως η Μέρκελ δεν πρέπει να απολογηθεί στον Τούρκο πρόεδρο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του Focus Online, σε σύνολο 61.000 ανθρώπων, το 78% πιστεύει πως η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τον Μπέμερμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ