ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φυλάκιση 2,5 ετών στη σύζυγο του Ντεμιρτάς λόγω... λάθους σε ημερομηνία πιστοποιητικού

Τουρκία: Φυλάκιση 2,5 ετών στη σύζυγο του Ντεμιρτάς λόγω... λάθους σε ημερομηνία πιστοποιητικού
Η σύζυγος του φυλακισμένου πολιτικού, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον σύζυγό της, το 2018 #CNNgrNews HDP Press Service via AP, Pool

Να εκτίσει ποινή 2,5 ετών φυλάκισης καταδικάστηκε η Μπασάκ Ντεμιρτάς, η σύζυγος του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας, εξαιτίας του ότι ιατρικό πιστοποιητικό που της δόθηκε είχε λαθεμένη ημερομηνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet.

Οι συνήγοροι της Μπασάκ Ντεμιρτάς, 44 ετών, ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα ότι καταδικάστηκε εξαιτίας της λάθος ημερομηνίας σε πιστοποιητικό γιατρού που της είχε δοθεί στο Ντιγιάρμπακιρ το 2015.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, από τους γνωστότερους πολιτικούς στην Τουρκία, ο άλλοτε συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), είναι στη φυλακή εδώ και πέντε χρόνια εξαιτίας κατηγοριών περί «τρομοκρατίας», τις οποίες απορρίπτει.

Ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μέλος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, σχολίασε πως η ετυμηγορία αυτή μοιάζει εντελώς «πολιτική».

«2,5 χρόνια φυλακή για ένα απλό λάθος εκ παραδρομής σε ένα ιατρικό πιστοποιητικό – είναι φοβερό, πέρα από κάθε λογική. Μοιάζει απλά τόσο πολιτική απόφαση. Και δίνει ένα μέτρο του πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση της τουρκικής δικαιοσύνης».

Η κυρία Ντεμίρτας παραμένει ελεύθερη καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής της.

Οι συνήγοροί της τόνισαν πως το λάθος μπορούσε κάλλιστα να διορθωθεί με μια απλή εξέταση του αρχείου των ραντεβού για εξετάσεις και επεμβάσεις στην πολυκλινική όπου νοσηλεύθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ