ΚΟΣΜΟΣ

Έξι χρόνια από τη σφαγή στο Μπατακλάν: Η Γαλλία τιμά τα θύματα εν μέσω της ιστορικής δίκης

Έξι χρόνια από τη σφαγή στο Μπατακλάν: Η Γαλλία τιμά τα θύματα εν μέσω της ιστορικής δίκης
AP Photo/Adrienne Surprenant

Έξι χρόνια μετά τον τρόμο, οι τελετές μνήμης για την 13η Νοεμβρίου 2015 που οργανώνονται σήμερα, Σάββατο, στο Παρίσι έχουν μεγαλύτερο συμβολισμό παρά ποτέ, σε μία περίοδο κατά την οποία η ιστορική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμάζει τους επιζώντες και διαμορφώνει τη συλλογική μνήμη των επιθέσεων στο Μπατακλάν.

Η πανδημία του κορωνοϊού εμπόδισε τους επιζώντες να συγκεντρωθούν το 2020, όταν η τελετή περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα κατά τη διάρκεια του lockldown.

Η φετινή τελετή μνήμης σημαδεύεται από τη δοκιμασία της δίκης, που «ξαναζωντανεύει» από τον Σεπτέμβριο με λεπτομέρειες την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε ποτέ στη Γαλλία.

«Η δίκη μας έφερε όλους κοντά και υπάρχει πολύ έντονη επιθυμία να συναντηθούμε σε μια τελετή μνήμης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Life for Paris. «Η εκδήλωση μνήμης θα αποκρυσταλλώσει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των θυμάτων» επισήμανε.

Συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ επρόκειτο να μεταβεί στο Μπατακλάν, μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς και στους υπαίθριους χώρους των παρισινών καφέ, όπου οι δράστες υπό τις εντολές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 350 το 2015, σπέρνοντας τρόμο σε όλη τη χώρα.

Οι τελετές μνήμες λαμβάνουν χώρα περίπου δύο εβδομάδες μετά το τέλος της πρώτης φάσης της δίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν πάνω από 350 μάρτυρες ενώπιον του δικαστηρίου για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας «αποκάλυψης».

Μετατραυματικό στρες, ενοχές επειδή επέζησαν, μόνιμο χάσμα από την υπόλοιπη κοινωνία... Για ένα μήνα, οι μαρτυρίες των θυμάτων και των κοντινών τους προσώπων αποκάλυψαν τα ανεξίτηλα σημάδια και την έκταση των ψυχολογικών επιπτώσεων από τις επιθέσεις.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Για να διαχειριστούν την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, «οι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να στηρίξουν ο ένας τον άλλον» σχολίασε ο Ντενουβό.

Εξ ου και η πιο έντονη ανάγκη για συμμετοχή στις τελετές μνήμες, «τη μοναδική στιγμή όπου μπορεί να υπάρξει μια συλλογική κάθαρση», πρόσθεσε ο άνθρωπος αυτός που επέζησε από το Μπατακλάν.

Φέτος, η ένωσή του καταγράφει περίπου 50 επιπλέον συμμετέχοντες στην τελετή που διοργανώνει στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος, ύστερα από διάφορες άλλες εκδηλώσεις μνήμης. «Θα μας κάνει καλό να συναντηθούμε και να 'αγκαλιαστούμε'» δήλωσε η Στεφανί Ζαρέβ, που επίσης επέζησε των επιθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Ηχητικό ντοκουμέντο στη δίκη - «Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ