ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές κεφαλές στα σύνορα της Λευκορωσίας θέλει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Πυρηνικές κεφαλές στα σύνορα της Λευκορωσίας θέλει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο
Ρώσοι και Λευκορώσοι αλεξιπτωτιστές επιβιβάζονται σε στρατιωτικά ελικόπτερα κοντά στη μεθόριο με την Πολωνία σε στρατιωτικά γυμνάσια εν μέσω της κρίσης Belarusian Defense Ministry Press Service via AP

Εν μέσω της εν εξελίξει «υβριδικής επίθεσης» με την ενορχήστρωση τεχνητής προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της Πολωνίας, και σε συνέχεια απειλών κατά της Ευρώπης με «όπλο» το φυσικό αέριο, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο προκαλεί περαιτέρω, λέγοντας ότι η Λευκορωσία θέλει να αναπτύξει στη νότια και δυτική περιοχή της χώρας ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο, σε ρωσικό περιοδικό αμυντικών θεμάτων ο Λουκασένκο δηλώνει ότι χρειάζεται το αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα Iskander που μπορεί να φέρει βαλλιστικούς πυραύλους με ακτίνα δράσης άνω των 500 χιλιομέτρων, με δυνατότητα οπλισμού συμβατικών, αλλά και πυρηνικών κεφαλών.

«Χρειάζομαι αρκετές μεραρχίες στα δυτικά και στα νότια, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί» αναφέρει ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται αν βρεθεί ενώπιον νέων κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον «υβριδικό πόλεμο» στα εξωτερικά της σύνορα μέσω της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο -όπως και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν- διατείνεται πως η ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση βαρύνει στην ΕΕ, και σταθερά βάζει... μπροστά τη Ρωσία, έχοντας προειδοποιήσει προ ημερών, εμμέσως πλην σαφώς, πως σε μία πιθανή σύγκρουση θα έχει δίπλα του «τη μεγαλύτερη πυρηνική υπερδύναμη».

Ρωσικά βομβαρδιστικά σε επίδειξη στήριξης στον Λουκασένκο

Η Ρωσία έστειλε εντός της εβδομάδας δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα για να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παράλληλα, λευκορωσικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια.

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση στα σύνορα. Αφήστε τους να τσιρίζουν, αφήστε τους να φωνάζουν. Ναι, αυτά τα βομβαρδιστικά μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουν εκεί πέρα από τα σύνορα» δήλωσε ο Λουκασένκο.

Πούτιν: Η Δύση υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε από πλευράς του σήμερα, Σάββατο, ότι οι μη προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα και ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας.

Υπερθεματίζοντας, μάλιστα, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες παρά η Λευκορωσία είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, επικαλούμενος τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Μινσκ, ο Πούτιν δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ότι κατά την άποψή του δεν ευθύνεται η Λευκορωσία.

«Ας μην ξεχνάμε από που προκλήθηκαν αυτές οι κρίσεις με τους μετανάστες… Είναι η Λευκορωσία μία αρχική αιτία πρόκλησης αυτών των προβλημάτων; Όχι, οι αιτίες προκλήθηκαν από τις ίδιες τις δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο Πούτιν.

«Φρενάρει» όμως τις απειλές Λουκασένκο για το φυσικό αέριο

Πάντως, Ρώσος ανέφερε ότι η Λευκορωσία δεν διαβουλεύτηκε μαζί του πριν εκτοξεύσει απειλές για τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση εμπεριέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ του Μινσκ και της Μόσχας.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε την Πέμπτη να ανταποδώσει οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Λευκορωσίας για τη μεταναστευτική κρίση στη συνοριακή γραμμή με την ΕΕ, αφήνοντας εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου και άλλων αγαθών που διέρχονται μέσω της Λευκορωσίας.

Η προειδοποίησή του προκάλεσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το 1/3 της ροής του αναφερόμενου καυσίμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης που περνάει μέσω της Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία.

Το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τη Λευκορωσία ανήκει στην κυριότητα του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom.

«Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και αυτό δεν το ανέφερε καθόλου σε εμένα, ούτε το άφησε να εννοηθεί» δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, σχετικά με τις απειλές της Λευκορωσίας.

«Φυσικά, στη θεωρία ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης μπορεί να διατάξει της διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της μεταξύ μας συμφωνίας, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» πρόσθεσε ο Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ