ΚΟΣΜΟΣ

«Φθάνουν» οι ρωσικοί S-400 στην Ινδία και μαζί τους οι αμερικανικές κυρώσεις

«Φθάνουν» οι ρωσικοί S-400 στην Ινδία και μαζί τους οι αμερικανικές κυρώσεις
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι «κλείδωσαν» το 2018 στο Νέο Δελχί τη συμφωνία ύψους 5,5 δισ. δολαρίων για την παραλαβή των S-400

Την πρώτη συστοιχία των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S- 400, στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 5,5 δισ. δολαρίων που υπεγράφη το 2018, αναμένεται να παραλάβει η Ινδία από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους -παρά τον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Νέου Δελχί.

Σχετική δήλωση έκανε σήμερα, Κυριακή, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι εξαγωγές των αναφερόμενων ρωσικών αμυντικών συστημάτων εμπεριέχουν τον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ινδίας σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2017, με στόχο την αποτροπή χωρών από την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

«Οι πρώτες παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει» μετέδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο δηλώσεις του Σουγκάγεφ σε αεροδιαστημική εμπορική έκθεση στο Ντουμπάι. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πρώτη συστοιχία των συστημάτων S-400 θα φτάσει στην Ινδία μέχρι το τέλος του έτους.

Η συμφωνία των 5,5 δισ. δολαρίων υπεγράφη το 2018 και αφορά στην παράδοση πέντε συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων μακράς ακτίνας δράσης, που η Ινδία έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει την αμυντική απειλή της Κίνας.

Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της επιβολής σειράς οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ υπό την εφαρμογή της νομοθεσίας (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act-CAATSA), η οποία χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως αντίπαλο των ΗΠΑ μαζί με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν για τη δράση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, την εμπλοκή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και τη βοήθεια που παρέχει στη Συρία.

Το Νέο Δελχί έχει δηλώσει ότι διατηρεί στρατηγική συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Ρωσία, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει την Ινδία ότι είναι απίθανο να απαλλαχθεί από τις κυρώσεις CAATSA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ