ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρνι Σάντερς: «Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν» - Έλον Μασκ: «Ξέχασα ότι ζεις ακόμα»

Μπέρνι Σάντερς: «Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν» - Έλον Μασκ: «Ξέχασα ότι ζεις ακόμα»
Photo Collage via Associated Press (Alex Brandon, Matt Rourke)

Σάλος έχει ξεσπάσει στο twitter μετά την ειρωνική – και για πολλούς κακεντρεχή – απάντηση που έδωσε ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, στον Αμερικανό γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς.

Αφορμή, σύμφωνα με το CNNi, στάθηκε μια ανάρτηση του Σάντερς στο twitter, με την οποία ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών καλούσε τους πολύ πλούσιους να συνεχίσουν να καταβάλλουν δικαίως το μερίδιο χρημάτων που τους αναλογεί.

«Πρέπει να απαιτήσουμε οι υπερβολικά πλούσιοι να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Τελεία και παύλα», έγραψε ο Σάντερς στο twitter, για να λάβει σχεδόν αμέσως την πληρωμένη απάντηση του Μασκ:

«Ξεχνώ διαρκώς ότι ζεις ακόμα. Θες να πουλήσω κι άλλες μετοχές, Μπέρνι; Απλά πες το μου».

Κι ο Μασκ δεν σταμάτησε εκεί: Επιτέθηκε με νέο tweet εναντίον του Σάντερς, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Μπέρνι είναι άρπαγας, όχι δημιουργός».

Ο ίδιος στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε πουλήσει μετοχές της Tesla αξίας 6,9 δισ. δολαρίων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 4% των συνολικών μετοχών που κατέχει άμεσα.

Αναμφίβολα, ο Μασκ φαίνεται πως πληροί τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο Σάντερς στο tweet του, είναι «υπερβολικά πλούσιος». Σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η καθαρή αξία του «Mr. Tesla» αποτιμάται σε 285 δισ. δολάρια.

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος διεξήγαγε την περασμένη εβδομάδα δημοσκόπηση μέσω twitter σχετικά με το εάν θα έπρεπε να πουλήσει ή όχι το 10% των μετοχών της Tesla, για να αποπληρώσει τους φόρους που του αναλογούν στο αμερικανικό Δημόσιο. Το 58% των χρηστών του twitter είχε απαντήσει θετικά.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι τα αποτελέσματα και μόνον της ηλεκτρονικής δημοσκόπησης ήταν το βασικό κίνητρο για την πώληση των μετοχών. Ο Μασκ βρίσκεται αντιμέτωπος με οφειλές έναντι του αμερικανικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ μετέφερε πρόσφατα την έδρα της Τέσλα στην πολιτεία του Τέξας, προκειμένου να γλιτώσει από τη φορολογία εισοδήματος. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα έχει οφειλές φόρου εισοδήματος στην πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία ανέρχεται σε αρκετά δισ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, η φορολόγηση των υπερβολικά πλούσιων ατόμων αποτελεί σημαντικό τμήμα της πολιτικής του Μπέρνι Σάντερς. Ως επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, ο ίδιος έχει προτείνει την επιβολή ετήσιου φόρου στο κορυφαίο 0,1% των αμερικανικών νοικοκυριών, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσε να αποφέρει μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου 4,35 τρισ. δολάρια στον ομοσπονδιακό κορβανά και να περικόψει στο μισό μέσα στα επόμενα 15 χρόνια τον πλούτο των υπερβολικά εύπορων ανθρώπων.

'I keep forgetting you're still alive:' Elon Musk trolls Bernie Sanders on Twitter - By Ramishah Maruf, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ