ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος Ντάνι Φένστερ λίγες ημέρες μετά την 11χρονη καταδίκη του

Μιανμάρ: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος Ντάνι Φένστερ λίγες ημέρες μετά την 11χρονη καταδίκη του
Fenster Family photo via AP

Την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνι Φένστερ, ο οποίος κρατούνταν από τον Μάιο και την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 11 χρόνια κάθειρξη, ανακοινωσε η Μιανμάρ.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος βγήκε από την φυλακή και ήδη βρίσκεται στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει μακριά από την Μιανμάρ (Βιρμανία), δήλωσε ο εργοδότης του, μόλις τρεις ημέρες αφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για υποκίνηση και για παραβιάσεις του μεταναστατευτικού και αντιτρομοκρατικού νόμου.

«Σπουδαία νέα. Ακούω ότι ο @DannyFenster είναι έξω», έγραψε στο Twitter ο Σόνι Σβε, εκδότης του Frontier Myanmar, όπου εργάζεται ο δημοσιογράφος. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από άλλη πηγή του online περιοδικού.

Βιρμανική κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε στην συνέχεια ότι ο Ντάνι Φένστερ αποφυλακίστηκε και απελαύνεται από την Μιανμάρ.

Ο Ντάνι Φένστερ, διευθυντής του Frontier Myanmar, συνελήφθη τον Μάιο, ενώ προσπαθούσε να φύγει από το χάος που επικρατούσε στην Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Είναι ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τα τελευταία χρόνια στην χώρα, όπου το πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι τερμάτισε τη διστακτική πορεία προς τη δημοκρατία της τελευταίας δεκαετίας και πυροδότησε μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η στρατιωτική χούντα έχει συλλάβει περισσότερους από 100 δημοσιογράφους ανάμεσα στις χιλιάδες ανθρώπων που κρατούνται για την συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος.

Η χούντα συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιφρονούντων. Περισσότεροι από 1.200 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 7.000 βρίσκονται στις φυλακές, σύμφωνα με την Ενωσης Υποστήριξης Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

Πίεση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πίεζε για την απελευθέρωση του Φένστερ. Σε μια ανακοίνωσή του πριν από την ανακοίνωση της καταδίκης του Αμερικανού δημοσιογράφου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει:

«Η βαθιά άδικη φύση της κράτησης του Ντάνι είναι ξεκάθαρη. Το καθεστώς θα πρέπει να λάβει τη συνετή απόφαση να τον αφήσει ελεύθερο τώρα».

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο έκλεισε μια δεκαετής δημοκρατική παρένθεση.

Το νέο καθεστώς συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του, με τουλάχιστον 1.200 πολίτες νεκρούς και πάνω από 7.000 φυλακισθέντες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για πολλές υποθέσεις βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων από το στρατιωτικό καθεστώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ