ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός-Γερμανία: «Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε»-Δραματική έκκληση από τον Πρόεδρο της Γερμανίας

Κορωνοϊός-Γερμανία: «Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε»-Δραματική έκκληση από τον Πρόεδρο της Γερμανίας
AP Photo/Martin Meissner

Δραματική έκκληση προς τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατόν απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, παραπέμποντας στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην οριακή κατάσταση που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές της Γερμανίας.

«Αν εξακολουθείτε να διστάζετε να εμβολιαστείτε, θέλω σήμερα να σας ρωτήσω ευθέως: Τι πρέπει να συμβεί ακόμη για να σας πείσει; Σας παρακαλώ για μία ακόμη φορά, εμβολιαστείτε!», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue, ενώ κάλεσε το κράτος «να διδαχτεί από την κρίση» και να θωρακιστεί για το μέλλον.

«Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και θέτουν σε κίνδυνο και όλους εμάς. Ήταν κυρίως οι μη εμβολιασμένοι εκείνοι οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό το φθινόπωρο και έπρεπε να δώσουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον το 90% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστα άτομα.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε ακόμη σε μελλοντικές ανάλογες κρίσεις, τις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο κόσμος, και ζήτησε «να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα προκειμένου να θωρακίσουμε το κράτος».

Η μνήμη της κρίσης είναι βραχυπρόθεσμη, γρήγορα καταπιέζουμε και ξεχνάμε τις δυσάρεστες εμπειρίες, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν γρήγορα και σωστά. «Στην εποχή υπερθέρμανσης του πλανήτη το κράτος οφείλει να είναι προετοιμασμένο για περιβαλλοντικές καταστροφές, για πανδημίες και για κρίσεις των οποίων την έκταση δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε», ανέφερε. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος έκανε ακόμη λόγο για «σκληρή δοκιμασία αντοχής», την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το δημοκρατικό, συνταγματικό και κοινωνικό σύστημα λόγω της κρίσης του κορονοϊού. «Η κρίση αποκάλυψε αδυσώπητα τις αδυναμίες, οι οποίες υπήρχαν και πριν από τον κορωνοϊό, όπως την ψηφιακή υστέρηση στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στο σύστημα υγείας. Αυτή η εκκρεμότητα είναι επαίσχυντη και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προχωρούν υπερβολικά αργά», κατέληξε.

Στα ύψη το ποσοστό μολύνσεων

Στο μεταξύ, το ποσοστό των μολύνσεων στη Γερμανία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ τα τρία κόμματα που διεξάγουν συνομιλίες για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση σχεδιάζουν μια επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο ρυθμός επίπτωσης επτά ημερών -ο αριθμός των ανθρώπων ανά 100.000 που μολύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα- αυξήθηκε σε 303 από 289 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, έδειξαν σήμερα τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 43 και έφθασε συνολικά τους 97.715.

Τα τρία κόμματα, που διεξάγουν συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν προτεινόμενα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση του νέου κύματος των μολύνσεων, δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ πριν τα σχέδιά τους κατατεθούν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

«Επεκτείνουμε την εργαλειοθήκη, σε σύγκριση με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην πρώτη ανάγνωση», δήλωσε ο Χάμπεκ στο δίκτυο ARD.

Τα μέτρα θα περιλάβουν περιορισμούς των επαφών, σύμφωνα με μία τροπολογία που είδε το Ρόιτερς.

Το Σάββατο τρεις υπουργοί Υγείας γερμανικών κρατιδίων κάλεσαν τα κόμματα, που διαπραγματεύονται για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, να παρατείνουν την εξουσία των κρατιδίων να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία, όπως τα lockdown ή το κλείσιμο σχολείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ