ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγική κρίση: Η Πολωνία θα χτίσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Προσφυγική κρίση: Η Πολωνία θα χτίσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία
(Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Μπροστά στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, η Πολωνία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, όπου αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες. Το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για επένδυση απόλυτα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας για την ασφάλεια του έθνους.

«Η επιχείρηση που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας είναι μια επένδυση απόλυτα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας για την ασφάλεια του έθνους και των πολιτών του», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν έως τις 15 Δεκεμβρίου και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αργότερα τον ίδιο μήνα, με τους εργάτες να αναμένεται να εργάζονται σε βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο, σε τρεις ομάδες.

Το έργο θα στοιχίσει περίπου 353 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επεκταθεί σε 180 χιλιόμετρα, ήτοι σχεδόν το 50% του συνολικού μήκους των συνόρων μεταξύ Πολωνίας- Λευκορωσίας και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του τείχους τον περασμένο μήνα.

Η Πολωνία υποστηρίζει πως 3.000 έως 4.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, καταυλίζονται κατά μήκος των συνόρων σε αυτήν την κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται οι δυτικές χώρες από τη μία πλευρά και η Λευκορωσία και η σύμμαχός της Ρωσία από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι στράφηκε προς το ΝΑΤΟ ζητώντας χθες, Κυριακή, «συγκεκριμένα βήματα» εκ μέρους του προς επίλυση της προσφυγικής κρίσης που μαίνεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του από κοινού με τη Λιθουανία και τη Λετονία προσανατολίζονται στην επίκληση του Άρθρου 4 της Συμμαχίας για έκτακτες διαβουλεύσεις.

Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν θεωρεί πως αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.

«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της Συμμαχίας» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Νέο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ

Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, αλλά και αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών γραφείων που ενέχονται στην παράνομη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες απαντώντας στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας.

«H σημερινή απόφαση αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιπαρατεθεί στην εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Αντιστεκόμαστε σε αυτή την απάνθρωπη και παράνομη πρακτική» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο -και στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα και οντότητες που μετέχουν στις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προς την ΕΕ- πρόκειται να εξειδικευτούν και να οριστικοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών.

«Θα είμαστε πλέον σε θέση να στοχεύσουμε όσους εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες και διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των συνόρων προς την ΕΕ», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα στοχεύσουν «σημαντικό αριθμό» ατόμων και οντοτήτων -χωρίς να διευκρινίσει στην παρούσα φάση τον αριθμό ή την ταυτότητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ