ΚΟΣΜΟΣ

Οξύνεται η ένταση στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα: Κανόνια νερού κατά μεταναστών από Πολωνούς φρουρούς

Οξύνεται η ένταση στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα: Κανόνια νερού κατά μεταναστών από Πολωνούς φρουρούς
Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας όπου χιλιάδες μετανάστες έχουν δημιουργήσει καταυλισμό και παραμένουν εκεί εν μέσω όλο και εντεινόμενου πλήθους

Με τους μετανάστες να είναι εγκλωβισμένοι και σε συνθήκες παγετού, «υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια σε αυτό το σημείο ότι οποιαδήποτε πλευρά υποχωρεί» μεταδίδει από το σημείο ο ανταποκριτής του CNNi Matthew Chance.

Το μεσημέρι της Τρίτης τα πλήθη ψεκάστηκαν από κανόνια νερού μετά την κλιμάκωση της έντασης με τις πολωνικές δυνάμεις. «Υπήρχε κάτι τραχύ στο νερό» που έκανε τα μάτια των ανθρώπων να τσούζουν και άλλους να βήχουν, ανέφερε ο Chance ο οποίος βρίσκεται μέσα στο απεγνωσμένο πλήθος.

H Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά «έρευνα» για το συμβάν.

Την ίδια στιγμή οι θερμοκρασίες πέφτουν «πολύ κάτω από το μηδέν τη νύχτα» και μπορεί να πέσουν επικίνδυνα χαμηλά στη Λευκορωσία στα βάθη του χειμώνα.

«Αυτή η ανθρωπιστική κρίση τρέχει αντίθετα με το ρολόι των εποχών… θα έχουμε πραγματικά μια οξεία σοβαρή κατάσταση» εάν οι θερμοκρασίες πέσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, είπε.

Οι άνθρωποι στερούνται επαρκούς στέγης — οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση μόνο σε μια σκηνή ή έναν υπνόσακο και λίγα ρούχα, καθώς η κρίση παρατείνεται.

«Όλοι είναι βρεγμένοι, όλοι πεινάνε», είπε ο Chance, συνοψίζοντας το συναίσθημα μεταξύ πολλών από τους μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στο σημείο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ προανήγγειλε ο Λουκασένκο

Ο λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα έχει μια δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ εν μέσω των προσπαθειών για τον τερματισμό της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Όπως είπε ο Λουκασένκο, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Δευτέρα, η Μέρκελ συζήτησε με άλλες χώρες της ΕΕ μια πρόταση του Μινσκ για την επίλυση της κρίσης, μετέδωσε το πρακτορείο.

«Το ουσιαστικό είναι σήμερα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, τον λαό μας και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις. Δεν θα πρέπει το πρόβλημα αυτό να γίνει μια σφοδρή αντιπαράθεση», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Μέρκελ και ο Λουκασένκο μίλησαν για την «δύσκολη κατάσταση» στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης - «κυρίως για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί». «Συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή για αυτά τα θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι χθεσινές συνομιλίες ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ του Λευκορώσου προέδρου και ενός ηγέτη κράτους της Δύσης μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, στις οποίες ο Λουκασένκο κήρυξε νίκη, παρά τις καταγγελίες για νοθεία, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ