ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ διεκδικεί επίσημα την προεδρία

Λιβύη: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ διεκδικεί επίσημα την προεδρία
AP Photo/Ivan Sekretarev, File

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, με ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα, Τρίτη, απευθείας από την τηλεόραση.

«Ανακοινώνω τη υποψηφιότητά μου στις προεδρικές εκλογές, όχι επειδή τρέχω πίσω από την εξουσία, αλλά για να οδηγήσω το λαό μας προς τη δόξα, την πρόοδο και την ευημερία» δήλωσε.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε ανακοινώσει ήδη από το Σεπτέμβριο ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά του καθήκοντα για τρεις μήνες, «παραδίδοντας» στον επιτελάρχη του.

Ο Χαφτάρ είναι επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), με έδρα τη Βεγγάζη, και πριν από δύο χρόνια εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά αποκρούστηκε έπειτα από πολιορκία 14 μηνών.

Ο γιος του Καντάφι επέστρεψε και διεκδικεί την προεδρία

Για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία εμφανίστηκε, εν τω μεταξύ, να εγγράφεται ως προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές και ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Ο 49χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, εμφανίστηκε την Κυριακή σε ένα βίντεο της εκλογικής επιτροπής φορώντας παραδοσιακά ρούχα και έχοντας γκρίζα γενειάδα, ενώ φορούσε γυαλιά.

Ο ίδιος, υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα στο εκλογικό κέντρο της πόλης Σαμπά.

O Καντάφι είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους υποψηφίους που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία της Λιβύης, ενώ στη λίστα των προεδρικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται πέραν του ιδίου και του Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Μήνυμα υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της διεξαγωγής εκλογών και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη έστειλαν προ ημερών οι συμμετέχοντες στην Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, απορρίπτοντας όλες τις ξένες παρεμβάσεις.

Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση» τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.

«Έγινε πράγματι ένα πρώτο βήμα με την ανακοίνωση [...] για αποχώρηση 300 μισθοφόρων» που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη, αλλά η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει μια αμοιβαία απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις στην τουρκική πλευρά αλλά η ρωσική πλευρά αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με αμοιβαίο τρόπο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι προετοιμασίες για τις εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος, το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό».

Οι ηγέτες που συνεδρίασαν στο Παρίσι στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη προειδοποίησαν με κυρώσεις τα πρόσωπα τα οποία, στο εσωτερικό της χώρας ή εκτός αυτής, ενδεχομένως «προσπαθήσουν να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν» τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διάσκεψης.

Οι ηγέτες καλούν επίσης οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες εκλογές στην ιστορία της χώρας, να είναι «δίκαιες», «χωρίς αποκλεισμούς» και «αξιόπιστες», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ