ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Πολύνεκρες συγκρούσεις και πάλι στον Καύκασο

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Πολύνεκρες συγκρούσεις και πάλι στον Καύκασο
AP Photo/File

Νέα ανάφλεξη στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, όπου 15 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 έχουν αιχμαλωτιστεί σε συγκρούσεις με αζέρικες δυνάμεις. Εν μέσω της σοβαρότερης κλιμάκωσης μετά τον πόλεμο του περασμένου έτους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία απευθύνεται στη Ρωσία ζητώντας στρατιωτική συνδρομή στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας επιβεβαίωσε τις στρατιωτικές απώλειες κατά τις νέες συγκρούσεις που εγείρουν φόβους επανέναρξης του πολέμου στον Καύκασο μετά την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία του 2020.

Έπειτα από έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 6.000 ανθρώπους και έληξε με τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία αναγκάστηκε να παραχωρήσει εδάφη που ήλεγχε επί τρεις δεκαετίες και τα οποία σχημάτιζαν μία ζώνη ασφαλείας γύρω από το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη στα ανατολικά σύνορα σφοδρές συγκρούσεις με τη χρήση βαρέων όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων όπλων διαφορετικού διαμετρήματος -με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την πυροδότηση του νέου γύρου έντασης.

Η Αρμενία αναφέρει πως το Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλες απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί επί του παρόντος εκ μέρους του Μπακού.

Από το Γερεβάν καταγγέλλεται ότι η σημερινή νέα επίθεση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας κατάληψης εδαφών της Δημοκρατίας της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία ξεκίνησε φέτος στις 12 Μαΐου, με τις συνεχείς επιθέσεις και παραβιάσεις στις περιοχές Σιουνίκ και Κεγαρκουνίκ της χώρας.

Γίνεται λόγος για «μεθοδευμένη και μελετημένη πρακτική» με «δάκτυλο» της Τουρκίας και ζητείται η άμεση καταδίκη της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν και ουσιαστική παρέμβαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αρμενία «καλεί» Ρωσία

Αρμένιοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως έχουν πέσει στα χέρια των αζέρικων δυνάμεων δύο σημαντικές θέσεις που κρατούσαν οι δυνάμεις τους στα ανατολικά σύνορα, και πως ζητήθηκε από τη Ρωσία να συνδράμει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Επειδή η επίθεση έγινε στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, βάσει της συμφωνίας του 1997, απευθυνόμαστε στην Ρωσική Ομοσπονδία, την οποία καλούμε να υπερασπίσει την ακεραιότητα της Αρμενίας. Αυτή την στιγμή ετοιμάζεται η έγγραφη έκκληση» δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Γερεβάν ελπίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα παράσχει επαρκή βοήθεια, εάν οι συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Μόσχα, Βαρντάν Τογκανιάν, δήλωσε την ίδια στιγμή στο πρακτορείο TASS ότι Ρωσία και Αρμενία διεξάγουν διαβουλεύσεις μέσω της στρατιωτικής και της διπλωματικής οδού σε σχέση με την όξυνση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν.

Το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου του 1997.

Η διάρκεια ισχύος είναι 25 χρόνια και αυτομάτως ανανεώνεται στο τέλος κάθε δεκαετίας, εάν ένα εκ των μερών δεν δηλώσει την επιθυμία του να τερματίσει την ισχύ του συμφώνου. Το εν λόγω σύμφωνο είχαν υπογράψει οι πρώτοι πρόεδροι των δύο χωρών Μπορίς Γιέλτσιν και Λεβόν Τερ-Πετροσιάν.

Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως θεωρεί την Αρμενία υπαίτια για σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών.

Τον Νοέμβριο η κατάσταση στο Καρμαπάχ και στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής Σιουνίκσκαγια της Αρμενίας οξύνθηκε απότομα. Και οι δυο πλευρές συστηματικά εκδίδουν ανακοινώσεις για ένοπλα επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες.

Στις 13 Νοέμβριου Γερεβάν και Μπακού εξαπέλυσαν εκατέρωθεν κατηγορίες για πλήγματα στρατιωτικών θέσεων.

Ένταση, επίσης, έχει ξεσπάσει και στα εδαφικά τμήματα της διεθνούς οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αρμενία με το Ιράν, τα οποία πέρασαν στην δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν μετά τις δηλώσεις της 9ης Νοέμβριου του 2020 που έκαναν οι ηγέτες της Αρμενίας, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν και στα οποία είχαν τοποθετηθεί φυλάκια Ρώσων μεθοριακών φρουρών για να διασφαλισθεί η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορικών μέσων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ