ΚΟΣΜΟΣ

NATOϊκή στήριξη στην Πολωνία έναντι της υβριδικής επίθεσης της Λευκορωσίας

NATOϊκή στήριξη στην Πολωνία έναντι της υβριδικής επίθεσης της Λευκορωσίας
AP Photo/Olivier Matthys

Τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Πολωνία εν μέσω της προσφυγικής κρίσης που έχει ενορχηστρώσει στα σύνορά της η Λευκορωσία επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο χρησιμοποιεί «ευάλωτους μετανάστες ως υβριδική τακτική εναντίον άλλων χωρών».

«Σχετικά με το ζήτημα της κατάστασης στα σύνορα μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, αλλά επίσης στα σύνορα με δύο ακόμη συμμάχους του ΝΑΤΟ, τη Λιθουανία και τη Λετονία, ανησυχούμε βαθιά για τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Λουκασένκο χρησιμοποιεί ευάλωτους μετανάστες σαν υβριδική τακτική εναντίον άλλων χωρών και βάζοντας τη ζωή των μεταναστών σε κίνδυνο» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «είναι ένας τρόπος χρήσης των ανθρώπων, εργαλειοποίησης ανθρώπων, με υβριδικές τακτικές εναντίον άλλων χωρών» και εξέφρασε αλληλεγγύη στις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, έχει ζητήσει εντούτοις «συγκεκριμένα βήματα» εκ μέρους του ΝΑΤΟ προς επίλυση της προσφυγικής κρίσης που μαίνεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του από κοινού με τη Λιθουανία και τη Λετονία προσανατολίζονται στην επίκληση του Άρθρου 4 της Συμμαχίας για έκτακτες διαβουλεύσεις.

Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν θεωρεί πως αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.

«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της Συμμαχίας» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι την Κυριακή στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι έχει ενορχηστρώσει τη μεταναστευτική κρίση στα εξωτερικά σύνορά της, ενθαρρύνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Λευκορωσίας.

Στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η ΕΕ «απαντά» με διευρυμένες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας -αλλά και αεροπορικών εταιρειών που ενέχονται στην παράνομη μεταφορά των μεταναστών προς τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ