ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι άνθρωποι εξαφάνισαν τους Νεάντερνταλ

Πώς οι άνθρωποι εξαφάνισαν τους Νεάντερνταλ

Oι Νεάντερνταλ πιθανόν να εξαφανίστηκαν από τροπικές ασθένειες που τους μετέδωσαν οι άνθρωποι, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physical Anthropology.

Σύμφωνα με αυτήν η μετανάστευση του ανθρώπινου είδους στην Αφρική, μετέδωσε στους Νεάντερταλ ασθένειες που δεν μπόρεσαν να αντέξουν. «Οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στην Αφρική, μπορεί να ήταν φορείς μεταδιδόμενων ασθενειών», αναφέρει σε δήλωσή του, η Σαρλότ Χούλντκροφτ (Charlotte Houldcroft), επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. «Για τον πληθυσμό των Νεάντερταλ στην Ευρασία, που είχε προσαρμοστεί σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον, η έκθεση σε νέους παθογόνους παράγοντες, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό».

Ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Οξφόρδης, ανέλυσαν DNA από αρχαία οστά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, είναι αρχαιότερες από ότι πίστευαν. Υπάρχουν ευρήματα που τεκμηριώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να κολλήσουν κάποια μολυσματική ασθένεια, πριν μετοικήσουν στην Αφρική. Υπάρχουν ακόμα και δεδομένα ότι οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρωπίνου γένους, ήρθαν σε επαφή με τους Νεάντερνταλ χιλιάδες χρόνια πριν.

«Όπως γνωρίζουμε, από την σεξουαλική επαφή των δύο ειδών, όλοι έχουμε 2% με 5% ποσοστά γενετικού υλικού από τους Νεάντερνταλ. Ως εκ τούτου , είναι λογικό να υποθέσουμε ότι , μαζί με τα υγρά του σώματος , οι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ αντάλλαξαν και ασθένειες», δήλωσε η Χούλντκροφτ, σύμφωνα με το CNN.

Λοιμώξεις όπως ο τύφος, η φυματίωση και ο έρπης είναι κάποιες από αυτές. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο έρπης μεταδόθηκε στους Αφρικανούς, πριν από 1.6 εκατομμύρια χρόνια, το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί στομαχικά έλκη μεταδόθηκε πριν από 88.000 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη ήρθε πριν από 52.000 έτη. Η εξαφάνιση των Νεάντερνταλ μετράει πλέον 40.000 χρόνια, οπότε, η νέα θεωρία στηρίζει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την εξαφάνιση τους.

Οι λοιμώξεις δεν σκότωσε αμέσως το είδος, όπως έγινε με τον Χριστόφορο Κολόμβο και άλλους Ευρωπαίους που πήγαν στην Αμερική, όπου εξαλείφθηκαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί. Αντ’αυτού, πιθανόν είχαν εξαπλωθεί μεταξύ μικρών ομάδων 15 με 30 ατόμων, αποδυναμώνοντας τους και καθιστώντας τους αδύναμους να επιβιώσουν.

Στο παρελθόν, πολλές θεωρίες προσπαθούσαν να εξηγήσουν πώ εξαφανίστηκε ο πληθυσμός των Νεάντερνταλ, αποδίδοντάς το σε κλιματικές αλλαγές, ανταγωνισμό για την τροφή, υπογεννητικότητα, εξαφάνιση από άγρια ζώα, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

«Τα λοιμώδη νοσήματα που ανταλλάσσονται μεταξύ ανθρώπων και Νεάντερταλ είναι πιθανό να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που καθιστά πιο δύσκολο για τους Νεάντερταλ, να επιβιώσουν στην Ευρώπη , παράλληλα με τους σύγχρονους ανθρώπους. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε παράγοντας από μόνος του ήταν από μόνος του υπεύθυνος , και δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε ποια θεωρία είναι σωστή. Μπορούμε και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για περισσότερα στοιχεία, δοκιμάζοντας διάφορες θεωρίες», καταλήγει η ερευνήτρια.

Migrating humans may have killed off Neanderthals, by accident
By Morgan Manella, Special to CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ