ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε δίκη για πρόκληση μίσους και φυλετική εξύβριση ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ

Γαλλία: Σε δίκη για πρόκληση μίσους και φυλετική εξύβριση ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ
Bertrand Guay, Pool Photo via AP, File

Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ -τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν να οδεύει με «φόρα» προς το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 στη Γαλλία- οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης σχετικά με δηλώσεις του για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει «κλέφτες, βιαστές και δολοφόνους».

«Δεν θα είναι παρών, για να αποφευχθεί η μετατροπή της δικαστικής αίθουσας σε στούντιο ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου σε συνεχή μετάδοση» δήλωσε ο συνήγορος του τηλεοπτικού «αστέρα» των τοκ-σόου, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2022 χωρίς να έχει δηλώσει επί παρόντος επισήμως υποψήφιος.

Γνωστός για τις εμφανίσεις του που δημιουργούν πολεμική και τις δικαστικές διαδικασίες στις οποίες εμπλέκεται, ο Ερίκ Ζεμούρ έχει κληθεί από την εισαγγελία με την κατηγορία της πρόκλησης φυλετικού μίσους και της φυλετικής εξύβρισης για τις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnews στις 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Κατά την διάρκεια συζήτησης για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, ο Ζεμούρ είχε δηλώσει: «Δεν έχουν δουλειά εδώ, είναι κλέφτες, είναι φονιάδες, είναι βιαστές, αυτό είναι, πρέπει να τους στείλουμε πίσω και δεν πρέπει να έρχονται».

Οργανώσεις όπως οι SOS Racisme και Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσέφυγαν στην γαλλική Δικαιοσύνη.

Ο 63χρονος Ερίκ Ζεμούρ αναγκάσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου να αποχωρήσει από την καθημερινή εκπομπή του Cnews για να ασχοληθεί με τις προεδρικές του φιλοδοξίες.

Οι επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις έχουν επισκιάσει την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και «απειλούν» την παρουσία της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σε μία επανάληψη του σεναρίου του 2017, όταν είχε αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Για πάνω από έναν χρόνο, οι δημοσκοπήσεις έφεραν την Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National), να περνάει με άνεση στον δεύτερο γύρο και να αντιμετωπίζει όπως το 2017 τον Εμανουέλ Μακρόν. Σε εκείνες τις εκλογές, είχε εξασφαλίσει το 21,3% στον πρώτο γύρο, αλλά ο σημερινός πρόεδρος είχε επικρατήσει καθαρά στον δεύτερο, συγκεντρώνοντας το 66,1%.

Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες, δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ερίκ Ζεμούρ να ξεπερνά πλέον -κάτι χωρίς προηγούμενο- την Μαρίν Λεπέν, η παράταξη της οποίας κυριαρχεί στη γαλλική άκρα δεξιά εδώ και δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ