ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Λουκασένκο και Μέρκελ «συμφώνησαν σε διαπραγμάτευση» για την προσφυγική κρίση

Λευκορωσία: Λουκασένκο και Μέρκελ «συμφώνησαν σε διαπραγμάτευση» για την προσφυγική κρίση
Maxim Guchek/BelTA photo via AP, File

Για συμφωνία μεταξύ των Αλεξάντερ Λουκασένκο και της Άνγκελα Μέρκελ περί έναρξης διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς επίλυση της προσφυγικής κρίσης στα πολωνικά σύνορα κάνει λόγο το λευκορωσικό καθεστώς μετά τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου με τον μη δημοκρατικά νομιμοποιημένο Λευκορώσο ηγέτη, μεσούντος του ανθρωπιστικού δράματος που ο ίδιος έχει ενορχηστρώσει.

Βάσει ανακοίνωσή της υπηρεσίας Τύπου του λευκορωσικού καθεστώτος, την οποία αναμεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Άνγκελα Μέρκελ φέρονται να συμφώνησαν «ότι το πρόβλημα στο σύνολό του επανέρχεται στο επίπεδο [των σχέσεων] Λευκορωσίας-ΕΕ» και «αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές θα αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις».

«Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί η επιθυμία προσφύγων να μεταβούν στη Γερμανία» προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει πως «τα μέρη κατέληξαν σε κάποια συνεννόηση για το πώς να ενεργήσουν και να προχωρήσουν για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων».

Από γερμανικής πλευράς, σε ανακοίνωση της καγκελαρίας αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να δοθούν ανθρωπιστική βοήθεια και μέσα επαναπατρισμού στους εγκλωβισμένους μετανάστες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ «υπογράμμισε την ανάγκη -με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να παρασχεθούν ανθρωπιστική βοήθεια και μέσα επαναπατρισμού στους μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία».

Στη σχετική ανακοίνωση του Στέφεν Ζάιμπερ δεν γίνεται αναφορά στον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Ούτε και σε διαπραγματεύσεις του είδους που υπαινίσσεται το Μινσκ -με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να θέλει σαφώς να προσδώσει εικόνα αναγνώρισης της «νομιμοποίησής του», έναν από τους στόχους της τεχνητής προσφυγικής κρίσης που ενοχρήστρωσε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση, όμως, πως η Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε ευρωπαϊκό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2020 όταν και διακόπη κάθε επικοινωνία της ΕΕ μετά τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές και τη μαζική καταστολή αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων -στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με κυρώσεις.

Κυρώσεις, που διευρύνθηκαν περαιτέρω μετά την κρατική αεροπειρατεία του καθεστώτος Λουκασένκο στην πτήση της Ryanair για τη σύλληψη του αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς, αλλά και εν μέσω της παρούσας κρίσης με την υβριδική επίθεση που ουσιαστικά διεξάγει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά της Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ