ΚΟΣΜΟΣ

Σε «τεχνικές συνομιλίες» η Κομισιόν με τη Λευκορωσία για επαναπατρισμό μεταναστών

Σε «τεχνικές συνομιλίες» η Κομισιόν με τη Λευκορωσία για επαναπατρισμό μεταναστών
Maxim Guchek/BelTA via AP

Τεχνικές συνομιλίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) και την Λευκορωσία πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν υπό δραματικές συνθήκες στα πολωνικά σύνορα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχίζει τις επαφές με τα κράτη-μέλη σχετικά με την κρίση στα εξωτερικά της σύνορα με τη Λευκορωσία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Ερίκ Μαμέρ επισημαίνει ότι το Μινσκ «πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση για ανθρωπιστική υποστήριξη και να παρέχει καταφύγιο στους μετανάστες στη χώρα».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Λευκορωσία για τους επαναπατρισμούς.

«H πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συνεχίζει τις επαφές με τα κράτη μέλη σχετικά με την κρίση στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας. Η Λευκορωσία πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση για ανθρωπιστική υποστήριξη και να παρέχει καταφύγιο στους μετανάστες στη χώρα.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Λευκορωσία για τους επαναπατρισμούς» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ερίκ Μαμέρ.

Των σχετικών ανακοινώσεων προηγήθηκε η δεύτερη κατά σειρά τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της απερχόμενης καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Από γερμανικής πλευράς, σε ανακοίνωση της καγκελαρίας αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να δοθούν ανθρωπιστική βοήθεια και μέσα επαναπατρισμού στους εγκλωβισμένους μετανάστες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ «υπογράμμισε την ανάγκη -με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να παρασχεθούν ανθρωπιστική βοήθεια και μέσα επαναπατρισμού στους μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία».

Στη σχετική ανακοίνωση του Στέφεν Ζάιμπερ δεν γίνεται αναφορά στον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Το λευκορωσικό καθεστώς από την πλευρά του έκανε λόγο σε ανακοίνωση για συμφωνία μεταξύ των Αλεξάντερ Λουκασένκο και της Άνγκελα Μέρκελ περί έναρξης διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του λευκορωσικού καθεστώτος, την οποία αναμεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, αναφέρεται ότι οι Αλεξάντερ Λουκασένκο και Άνγκελα Μέρκελ φέρονται να συμφώνησαν «ότι το πρόβλημα στο σύνολό του επανέρχεται στο επίπεδο [των σχέσεων] Λευκορωσίας-ΕΕ» και «αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές θα αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις».

«Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί η επιθυμία προσφύγων να μεταβούν στη Γερμανία» προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει πως «τα μέρη κατέληξαν σε κάποια συνεννόηση για το πώς να ενεργήσουν και να προχωρήσουν για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επεδίωξε σαφώς να προσδώσει εικόνα αναγνώρισης της «νομιμοποίησής του» στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Γεγονός είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε ευρωπαϊκό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2020 όταν και διακόπη κάθε επικοινωνία της ΕΕ μετά τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές και τη μαζική καταστολή αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων -στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με κυρώσεις.

Κυρώσεις, που διευρύνθηκαν περαιτέρω μετά την κρατική αεροπειρατεία του καθεστώτος Λουκασένκο στην πτήση της Ryanair για τη σύλληψη του αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς, αλλά και εν μέσω της παρούσας κρίσης με την υβριδική επίθεση που ουσιαστικά διεξάγει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά της Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ