ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλός ΥΠΕΞ: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας - ΕΕ να ξεκινήσουν φέτος

Ιταλός ΥΠΕΞ: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας - ΕΕ να ξεκινήσουν φέτος
AP Photo / Antonio Calanni

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία το συντομότερο δυνατόν, πιθανόν ακόμη και προτού εκπνεύσει το 2021, έκρινε χθες ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας, ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Η Ιταλία «επαναβεβαιώνει τη σθεναρή υποστήριξή της στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, ώστε να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από συνάντησή του χθες στη Ρώμη με τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο ιταλός ΥΠΕΞ επέμεινε πως η Ρώμη θέλει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ/Αλβανίας «να αρχίσουν το συντομότερο, ει δυνατόν ως το τέλος του χρόνου».

Κατά την άποψη του κ. Ντι Μάιο, αυτό θα αποτελούσε αισιόδοξο μήνυμα για ολόκληρη τη Βαλκανική.

Το ιστορικό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ

Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ στις 24 Απριλίου 2009.

Στις 16 Νοεμβρίου 2009, το Συμβούλιο ενέκρινε την αίτηση της Αλβανίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει.

Στις 9 Νοεμβρίου 2010, η Επιτροπή έκρινε ότι, για να μπορέσουν να αρχίσουν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία έπρεπε να επιτύχει έναν απαιτούμενο βαθμό συμμόρφωσης προς τα κριτήρια προσχώρησης.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης ορισμένων μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς.

Το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας χορηγήθηκε στην Αλβανία το 2014.

Τον Απρίλιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία συμφώνησε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία και καθόρισε την πορεία προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, ανάλογα με την σημειωθείσα πρόοδο σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως η δικαστική μεταρρύθμιση και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τον Ιούνιο του 2019, το Συμβούλιο συζήτησε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 29ης Μαΐου 2019, σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και την έκθεση για την Αλβανία. Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου και της σημασίας του θέματος, το Συμβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει, το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019, το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία με σκοπό τη λήψη μιας σαφούς και ουσιαστικής απόφασης.

Στις 15 Οκτωβρίου 2019, το Συμβούλιο συζήτησε για τη διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης όσον αφορά την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά τη συζήτηση, η Προεδρία εξέδωσε διαδικαστικά συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020.

Στις 24 Μαρτίου 2020, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έδωσαν την πολιτική τους συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 25 Μαρτίου, τα συμπεράσματα σχετικά με τη διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης εγκρίθηκαν επίσημα με γραπτή διαδικασία. Στις 26 Μαρτίου 2020, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ