ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη για προσβολή του Ερντογάν

Charlie Hebdo: Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη για προσβολή του Ερντογάν
Associated Press

Με κατηγορούμενους τρία υψηλόβαθμα στελέχη και μια γελοιογράφο ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα η δίκη σε βάρος του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Οι τέσσερις εργαζόμενοι στο γαλλικό περιοδικό κατηγορούνται για «προσβολή του προέδρου» σύμφωνα με το Άρθρο 299 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, εξαιτίας ενός σκίτσου που έγινε εξώφυλλο στο εν λόγω περιοδικό.

Στο επίμαχο σκίτσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανιζόταν με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας. Ο Τούρκος πρόεδρος με περιπαικτικό ύφος και κοιτώντας τα οπίσθια της μουσουλμάνας φέρεται να σχολιάζει: «Ω! Ο προφήτης!».

Η δίκη των Julin Serignac, Gerard Biard, Laurent Sourisseau και της γελοιογράφου Alice Petit ξεκίνησε ερήμην των κατηγορουμένων, που αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης από ένα έως τέσσερα χρόνια.

Αντίθετα, στη δίκη έδωσε το «παρών» ο δικηγόρος του προέδρου Ερντογάν Sami Kabadayi, ο οποίος μάλιστα αιτήθηκε στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής, επειδή ο πελάτης του θίγεται, όπως είπε, από τις ενέργειες του γαλλικού στιρικού περιοδικού, αίτημα που το δικαστήριο έκανε δεκτό.

Αντίθετα, απέρριψε το αίτημα να μην δημοσιευθούν τα ονόματα και οι διευθύνσεις των κατηγορουμένων.

Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Ιουνίου 2022, αφού εξετασθεί η πορεία του διακρτικού αιτήματος της Τουρκίας προς τις γαλλικές αρχές για δίωξη των κατηγορουμένων και αφού διαπιστωθεί η διεύθυνσή και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Μήνυση κατά της «Δημοκρατίας»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες έφθασαν στην Αθήνα τα έγγραφα για ανάλογη μήνυση που κατέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των επικεφαλής ελληνικής εφημερίδας , απειλώντας τους μάλιστα με φυλάκιση 5 ετών.

Στη μήνυση επικαλείται το «έγκλημα» της εξύβρισης σε βάρος του προέδρου κατά τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα και στρέφεται κατά του διευθυντή της εφημερίδας «Δημοκρατία» Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη, του οποίου το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή για το εκδικητικό ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου, και των δύο διευθυντών σύνταξης, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.

Ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου δρ. Χουσεΐν Αΐδιν, κατηγορεί τους τέσσερις δημοσιογράφους για «το έγκλημα της εξύβρισης» με βάση το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα που έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των αντιπάλων του κ. Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ