ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό δράμα: Μία οικογένεια Αφγανών, 40 αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει τα σύνορα

Το προσφυγικό δράμα: Μία οικογένεια Αφγανών, 40 αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει τα σύνορα
Screen Grab/video

Τις απελπισμένες προσπάθειες μιας οικογένειας από το Αφγανιστάν να αναζητήσουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει βίντεο του BBC. 

Η οικογένεια ζει σε καταυλισμό στη Βοσνία, η οποία συνορεύει με την Κροατία, μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ακράμ, ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός τηλεόρασης στην Καμπούλ, και η Ζάχρα, αστυνομικός στην πατρίδα της, εγκατέλειψαν το σπίτι τους το 2016 εξαιτίας των απειλών.

Η κόρη τους η Σάρα, δύο χρόνων σήμερα, γεννήθηκε στην Ελλάδα, όπου η οικογένεια είχε ζητήσει άσυλο το οποίο όμως απορρίφθηκε.

«Είμαστε απάτριδες. Είμαστε παράνομοι σε όλον τον κόσμο. Τι μπορούμε να κάνουμε», λέει η μητέρα.

Καθώς η Ελλάδα απέρριψε το αίτημά τους για άσυλο, η Κροατία έχει το δικαίωμα να πράξει το ίδιο, ωστόσο πρέπει να ελέγχει τα χαρτιά τους.

Ωστόσο η οικογένεια υποστηρίζει ότι η κροατική αστυνομία τους έχει επιστρέψει παράνομα (pushback) στη Βοσνία ήδη 39 φορές. Τη μία φορά μάλιστα, όπως καταθέτουν, ο άνδρας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

Η οικογένεια επιχειρεί να περάσει τα σύνορα μέσα στη νύχτα αφού όπως λέει «αν ξυπνήσει θα αρχίσει να κλαίει, και οι άνθρωποι [που ζουν] κοντά στα σύνορα θα ειδοποιήσουν την αστυνομία.

«Πρέπει να περάσουμε», λέει ο πατέρας έχοντας την κόρη του στην αγκαλιά του.

Ο ανταποκριτής του BBC Fergal Keane παρακολούθησε την 40ή προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Μια προσπάθεια που επίσης απέτυχε, με αποτέλεσμα η οικογένεια να επιστρέψει και πάλι στη βοσνιακή πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ