ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Συνομιλίες ανάμεσα στους επικεφαλής ασφαλείας ΗΠΑ-Ρωσίας ενόψει επαφής Μπάιντεν-Πούτιν

Κρεμλίνο: Συνομιλίες ανάμεσα στους επικεφαλής ασφαλείας ΗΠΑ-Ρωσίας ενόψει επαφής Μπάιντεν-Πούτιν
AP/Patrick Semansky

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν χθες, Τετάρτη, οι επικεφαλής επί θεμάτων ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ήταν μέρος της προετοιμασίας των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάϊντεν, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία όσον αφορά μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, έγινε και «στο πλαίσιο της προετοιμασίας την αναμενόμενης επαφής σε επίπεδο κορυφής».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο αξιωματούχων, ο Πεσκόφ είπε ότι «οι Πατρούσεφ και Σάλιβαν μίλησαν για την συνέχιση εκείνων των θέσεων κατανόησης που είχαν επιτευχθεί στην Γενεύη, στην σύνοδο κορυφής (που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο). Συντόνισαν τα ρολόγια τους προς τις κατευθύνσεις του διαλόγου που συνεχίζεται. Και αυτές είναι η στρατηγική σταθερότητα και η κυβερνοασφάλεια».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι οι Πατρούσεφ και Σάλιβαν συνομιλήσαν για την Ουκρανία και για την κατάσταση των μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν για συνομιλίες στις αρχές του 2022 και θα μιλήσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς.

Ο Μπάιντεν συνάντησε τον Πούτιν τον Ιούνιο στη Γενεύη, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων, μεταξύ των οποίων αυτά της Ουκρανίας και της Συρίας, καθώς και η φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο ρεπορτάζ της Kommersant αναφέρεται πως οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στις λεπτομέρειες ενός νέου γύρου συνομιλιών, όμως το προκαταρτικό σχέδιο είναι να πραγματοποιηθεί μια βιντεοδιάσκεψη μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και να ακολουθήσει μια συνάντηση δια ζώσης νωρίς τον ερχόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά συμφωνιών, στις οποίες κατέληξαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Γενεύης, ενώ οι συνομιλίες θα έχουν εκτεταμένη ατζέντα.

Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε την Τρίτη, στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ακόμη σταθερό χρονοδιάγραμμα για ένα νέο γύρο συνομιλιών, όμως τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι οι συνομιλίες αυτές χρειάζονται.

«Υπάρχει κατανόηση ότι χρειάζεται μια συνάντηση, ότι η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρόεδρους θα πρέπει να συνεχισθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ