ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο ΕΜΑ αποφασίζει για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 ετών - Αξιολογείται και το χάπι Pfizer

Κορωνοϊός: Ο ΕΜΑ αποφασίζει για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 ετών - Αξιολογείται και το χάπι Pfizer
AP Photo / Jae C. Hong

Την επόμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, καθώς τα κρούσματα στις μικρές ηλικίες στην Ευρώπη, βαίνουν αυξανόμενα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα προσπάθειες για την ενίσχυση των εμβολιασμών και την έρευνα νέων θεραπειών, όπως το χάπι της Pfizer το οποίο θα εξιολογηθεί κι αυτό την επόμενη εβδομάδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση σε πολλά κράτη μέλη», η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει το νέο χάπι της Pfizer κατά της Covid, το οποίο δείχνει προκαταρκτικά «υποσχόμενα» αποτελέσματα.

Αυτό θα επιτρέψει στον EMA να παράσχει επιστημονικές συστάσεις στις χώρες ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν πριν από την επίσημη έγκριση.

Η πλήρης αξιολόγηση για την έγκριση του χαπιού, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Το χάπι του φαρμακευτικού κολοσσού Merck ενδέχεται να λάβει άδεια χρήσης μέχρι το τέλος του έτους.

Τα χάπια κατά της Covid θεωρούνται δυνητικά επαναστατικά επειδή μπορούν να ληφθούν εύκολα και είναι σχετικά φθηνά για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν.

Η φαρμακευτική GlaxoSmithKline υπέβαλε νωρίτερα σήμερα αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, μια ενδοφλέβια θεραπεία που προορίζεται επίσης για άτομα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο Covid.

Ο EMA ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα δύο νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Νέες εκκλήσεις σε εμβολιασμό

Η Ευρώπη πρέπει να «κλείσει το χάσμα» μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ατόμων κατά της Covid-19 ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, με τους ανεμβολίαστους να οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών.

«Καταγράφουμε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων - συμπεριλαμβανομένων σοβαρών μορφών της νόσου, νοσηλειών και εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ειδικά μεταξύ των μη εμβολιασμένων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA.

Καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα της πανδημίας, τα ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι «απαράδεκτα χαμηλά (...) συμπεριλαμβανομένων (μεταξύ) εκείνων άνω των 50 ετών που διατρέχουν κίνδυνο», τόνισε ο Καβαλέρι.

«Πρέπει να κλείσουμε αυτό το χάσμα και να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν», είπε.

Ο Ιταλός υγειονομικός αξιωματούχος υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει «100% αποτελεσματικό εμβόλιο», γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πολλές χώρες έχουν λάβει ή σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα που στοχεύουν τους μη εμβολιασμένους, με την Αυστρία να επιβάλει πρόσφατα lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ