ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Ευγνωμοσύνη για ταξίδι του Πάπα στην Λέσβο

Ρέντσι: Ευγνωμοσύνη για ταξίδι του Πάπα στην Λέσβο
To κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Μόρια REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Το ταξίδι του πάπα είναι μια ιδιαίτερα δυνατή κίνηση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επίσκεψη του ποντίφικα, η οποία ξεκινά στις 10.20 στη Λέσβο.

Το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου είναι μια κίνηση για την οποία πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, μια ιδιαίτερα απλή κίνηση, όμως εξίσου δυνατή. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να υπογραμμίσουμε, κατά συνέπεια, είναι η ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «ο Φραγκίσκος έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει διαφορετικό ρόλο».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας διαβεβαίωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα του δεν συνιστά «μια εισβολή», απευθύνοντας ταυτόχρονα νέα έκκληση να καταρτιστεί μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η «εποχή» των διελεύσεων μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη, όπου τα τελευταία χρόνια οι αναχωρήσεις περνούν από τις μερικές χιλιάδες τον μήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε 15 ως 20.000 τον Απρίλιο, πρακτικά έχει αρχίσει ήδη.

Τα πρώτα μεγάλα κύματα αναχωρήσεων καταγράφονται από τα μέσα του Μαρτίου και προχθές Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε συνολικά 23.739 αφίξεις, δηλαδή περίπου 4.000 περισσότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Χθες Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έκανε λόγο περί 6.000 αφίξεων μέσα σε τέσσερις ημέρες στην Ιταλία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν σχεδόν σταματήσει.

Στη Ρώμη εκφράζονται φόβοι ότι ένα μέρος των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα θα κινηθούν προς την Ιταλία —δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο αυτή τη στιγμή— ή ακόμη ότι οι λιβυκές παρατάξεις θα διευκολύνουν τον διάπλου περισσότερων μεταναστών και προσφύγων προς το ιταλικό έδαφος για να υπογραμμίσουν την αδυναμία της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λόγο περί εκατοντάδων χιλιάδων επίδοξων μεταναστών που περιμένουν την ευκαιρία για να αναχωρήσουν από τη Λιβύη.

«Δεν βρίσκεται μια εισβολή σε εξέλιξη», έκρινε πάντως ο Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά έχουμε σαφείς ιδέες για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Δεν θέλω να το υποβαθμίσω», αλλά «οι αφίξεις είναι ελάχιστα περισσότερες απ' ό,τι την περασμένη χρονιά. Λέω στους Ιταλούς: πρέπει να φανούμε λογικοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ