ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρίζουν οι αγρότες στην Ινδία: Υπαναχώρηση Μόντι για την αγροτική μεταρρύθμιση

Πανηγυρίζουν οι αγρότες στην Ινδία: Υπαναχώρηση Μόντι για την αγροτική μεταρρύθμιση
AP Photo/Manish Swarup

Tην ισχύ των τριών νόμων για την αγροτική μεταρρύθμιση, οι οποίοι εγκρίθηκαν πέρυσι και πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν για έναν χρόνο ανακαλεί απρόσμενα η κυβέρνηση της Ινδίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, κάνοντας στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών.

«Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τους τρεις νόμους για τη γεωργία. Θα αρχίσουμε τη συνταγματική διαδικασία ακύρωσης αυτών των τριών νόμων κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά στα τέλη του μηνός», διαβεβαίωσε ο ινδουιστής πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, που διαδηλώνουν ασταμάτητα τον τελευταίο χρόνο εναντίον των νόμων αυτών, κατασκήνωσαν το τελευταίο διάστημα σε εισόδους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, αφού η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση τους απαγόρευσε την είσοδο στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με τους αγρότες, οι νόμοι αυτοί θα επέτρεπαν την είσοδο των ιδιωτών στη γεωργία και θα έπλητταν τα εισοδήματά τους.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Παρασκευής σηματοδοτεί μια μεγάλη στροφή, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει καμία πρωτοβουλία να μιλήσει με τους αγρότες τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το BBC.

Ο Ναρέντρα Μόντι έκανε την υπόσχεση αυτή την ημέρα της Πρακάς Παρβ, της γιορτής του φωτός των Σιχ, δύο μήνες προτού διεξαχθούν εκλογές στις βόρειες πολιτείες Πουντζάμπ και Ούταρ Πραντές, που έχουν μεγάλους αγροτικούς πληθυσμούς, καθώς και στις πολιτείες Ουτάραχαντ, Γκόα και Μανιπούρ.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ο κεντρικός ομιλητής τις επόμενες ημέρες σε πολιτικές συγκεντρώσεις του κόμματός του, του BJP, στην Ούταρ Πραντές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ