ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Πράσινο πάσο εμβολιασμένου δύο ταχυτήτων ζητούν οι περιφερειάρχες

Κορωνοϊός - Ιταλία: Πράσινο πάσο εμβολιασμένου δύο ταχυτήτων ζητούν οι περιφερειάρχες
AP Photo/Andrew Medichini

Την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού συνεχίζουν να ζητούν οι περισσότεροι περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά.

Σύμφωνα με τον Τύπο, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου των περιφερειών με την κυβέρνηση ζητήθηκε η υιοθέτηση «πράσινου πάσου εμβολιασμένου» δύο ταχυτήτων - δηλαδή οι εμβολιασμένοι πολίτες να μπορούν με το πάσο τους να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας, διασκέδασης, εστίασης και πολιτισμού.

Αντιθέτως, για τους κατοίκους της χώρας που δεν έχουν εμβολιαστεί και λαμβάνουν το πάσο μόνο για 48 ώρες μετά από αρνητικό διαγνωστικό τεστ, οι περιφερειάρχες των πιο εύπορων περιοχών της Ιταλίας ζητούν μείωση της δυνατότητας ελεύθερης μετακίνησης σε κλειστούς χώρους.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο η μετάδοση του ιού και να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες, που έως τώρα είχαν επιφυλάξεις, να εμβολιαστούν, λένε οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος των υπεύθυνων των ιταλικών περιφερειών είναι να αποφευχθεί το γενικευμένο κλείσιμο των εμπορικών δραστηριοτήτων και να μην ανακοπεί η οικονομική ανάκαμψη στις περιοχές τους.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα, τέλος, σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο της Rai, τόνισε: «η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς. Τώρα θα πρέπει να αναρωτηθεί αν χρειάζεται να γίνει το ίδιο και με τις κατηγορίες εργαζομένων που είναι σε διαρκή επαφή με το κοινό, όπως η αστυνομία, οι καραμπινιέροι, ο στρατός και όσοι απασχολούνται σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις».

Ιταλοί γιατροί προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρτω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, διαφορετικά, προβλέπουν ότι μέσα το πολύ σε ένα μήνα, οι ΜΕΘ της Ιταλίας θα τεθούν και πάλι υπό μεγάλη πίεση.

Παράλληλα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Πιερ Λουίτζι Λοπάλκο ζητά ήδη από τους Ιταλούς να αποφύγουν να καλέσουν σπίτι τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μη εμβολιασμένα άτομα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Διότι, ως γνωστόν, στους κλειστούς χώρους υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι δήλωσε στο ραδιόφωνο Radio Cusano, ότι αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και ορισμένες περιφέρειες, από λευκές γίνουν κίτρινες και μετά πορτοκαλί, τότε η κυβέρνηση της Ρώμης μπορεί να εξετάσει, όντως, ενδεχόμενο λοκντάουν μόνον για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ