ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρόεδρος για 85 λεπτά έγινε η Κάμαλα Χάρις

ΗΠΑ: Πρόεδρος για 85 λεπτά έγινε η Κάμαλα Χάρις
(AP Photo/Patrick Semansky)

Πρόεδρος για 85 λεπτά έγινε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν της μεταβίβασε προσωρινά τις εξουσίες του, αφού έπρεπε να υποβληθεί σήμερα, Παρασκευή σε κολονοσκόπηση ρουτίνας, μια εξέταση με γενική αναισθησία.

Για όσο διάστημα βρισκόταν υπό αναισθησία, η Χάρις εργαζόταν από το γραφείο της στη Δυτική Πτέρυγα, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Μπάιντεν ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση ρουτίνας συνομίλησε με την Κάμαλα Χάρις και τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου γύρω στις 11.35' σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος ήταν σε καλή διάθεση και ανάλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του από εκείνη τη στιγμή, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η Ψάκι.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν παραμένει προς το παρόν στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, για τη συνέχιση του γενικού τσεκ-απ ρουτίνας στο οποίο υποβάλλεται.

Αποτελεί ρουτίνα για έναν αντιπρόεδρο να αναλαμβάνει τις προεδρικές εξουσίες ενώ ο πρόεδρος υποβάλλεται σε ιατρική διαδικασία που απαιτεί αναισθησία.

Ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι το είχε κάνει πολλές φορές όταν ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποβαλλόταν σε κολονοσκοπήσεις ρουτίνας.

Για να μεταβιβάσει επίσημα τις προεδρικές εξουσίες στην Χάρις, ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι από το Βερμόντ, τον προσωρινό πρόεδρο της Γερουσίας, προτού υποβληθεί σε αναισθησία.

AP21323629392304.jpg
(AP Photo/Wayne Partlow)

«Όπως είχε γίνει και όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση το 2002 και το 2007, και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο για μια σύντομη περίοδο, ενώ θα βρίσκεται υπό αναισθησία», ανέφερε νωρίτερα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Προκειμένου να μεταφερθούν ξανά οι εξουσίες στον Μπάιντεν, εστάλη ξεχωριστή επιστολή μετά τη διαδικασία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος κλείνει τα 79 το Σάββατο, δεν καπνίζει ούτε πίνει, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, και έλαβε την τρίτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γνωστοποίησε δημόσια ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2024, αλλά η ηλικία του τροφοδοτεί υποθέσεις ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα σχέδια αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ