ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία - Λευκορωσία: Μειώθηκαν, αλλά συνεχίζονται, οι απόπειρες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα

Πολωνία - Λευκορωσία: Μειώθηκαν, αλλά συνεχίζονται, οι απόπειρες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα
AP/Maxim Guchek

Ομάδες μεταναστών επιχείρησαν και πάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας να περάσουν τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριιους Μπλάζακ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM.

«Γίνονταν επιθέσεις στα πολωνικά σύνορα. Τώρα, οι μετανάστες ακολουθούν ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους. Μικρότερες ομάδες ανθρώπων προσπαθούν να περάσουν δια της βίας από πολλά σημεία» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η χθεσινή νύχτα «δεν ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες».

Ο Μπλάζακ υποστήριξε ότι οι μετανάστες υποκινούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας.

Η αστυνομία στη μεθοριακή περιοχή Ποντλάσκα ανέφερε ότι μετανάστες πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και κατέστρεψαν δύο υπηρεσιακά οχήματα. «Χθες, στην περιοχή Στάρζινα, μια ομάδα μεταναστών πετροβόλησε αστυνομικούς και στρατιώτες» ανέφερε η αστυνομία στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε κανείς.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, χιλιάδες παράτυποι μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, με την ελπίδα ότι θα περνούσαν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βαρσοβία κατηγορεί το Μινσκ ότι οργάνωσε τη μεταναστευτική κρίση, κάτι που η Λευκορωσία διαψεύδει.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν από τη Λευκορωσία στην Πολωνία μειώθηκε την Παρασκευή, καθώς καταγράφηκαν 195 απόπειρες, από 250 την Πέμπτη και 501 την Τετάρτη.

Η Πολωνία προειδοποιεί πάντως ότι η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει.

«Χθες (…) έγιναν πολλές απόπειρες να περάσουν δια της βίας τα σύνορα. Η μεγαλύτερη ομάδα αποτελείτο από περίπου 200 αλλοδαπούς, οι άλλες (απόπειρες) ήταν από ομάδες δεκάδων προσώπων. Οι αλλοδαποί ήταν επιθετικοί, πέταγαν πέτρες, κροτίδες και δακρυγόνα» υποστήριξε η συνοριοφυλακή στο Twitter.

«Αυτή η πολιτική κρίση δεν φτάνει στο τέλος της. Η Λευκορωσία ενδιαφέρεται ακόμη να κλιμακώσει και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εναντίον της Πολωνίας» υποστήριξε ο Στάνισλαφ Ζάριν, ο εκπρόσωπος των πολωνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι θα επισκεφθεί αύριο, Κυριακή τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία για να συζητήσει τις εξελίξεις με τους ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ