ΚΟΣΜΟΣ

Σουάι Πενγκ: Συνεχίζεται η ανησυχία για την αθλήτρια - Τα νέα βίντεο που προκαλούν ερωτήματα

Σουάι Πενγκ: Συνεχίζεται η ανησυχία για την αθλήτρια - Τα νέα βίντεο που προκαλούν ερωτήματα
AP Photo/Andy Brownbill

Για τρεις περίπου εβδομάδες η κορυφαία κιζένα τενίστρια Σουάι Πενγκ ήταν εξαφανισμένη προκαλώντας την ανησυχία της διεθνής κοινότητας. Σήμερα, Κυριακή, κυκλοφόρησαν βίντεο που φέρεται να την δείχνουν σε τουρνουά τένις στο Πεκίνο, που διοργάνωσε το China Open, ωστόσο υπάρχουν αμφισβητήσεις για την αυθεντικότητα αυτών. 

Ο ισχυρισμός είναι ότι η λήψη των βίντεο έγινε σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί και ήδη αμφισβητείται από την Διεθνή Ένωση Γυναικείου Τένις (WTA) που χαρακτήρισε τα στοιχεία ανεπαρκή για να πιστοποιήσουν ότι η Σουάι είναι ελεύθερη και ασφαλής.

Η Πενγκ φαίνεται ανάμεσα στους καλεσμένους των «Fila Kids Junior Tennis Challenger Finals», ντυμένη με σκούρο μπλε σακάκι και λευκό παντελόνι, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη σελίδα του τουρνουά.

Επίσης βίντεο των Global Times, διάρκειας 37 δευτερολέπτων, την δείχνουν να χαμογελά, να κουνάει και να υπογράφει αυτόγραφα για παιδιά.

Η πρώην νούμερο στο διπλό στον κόσμο δεν είχε εμφανιστεί ούτε μιλήσει από τότε που ανέφερε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 2 Νοεμβρίου, ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί, την είχε εξαναγκάσει να συνάψουν σεξουαλική σχέση.

Η ανάρτηση της Πεγκ Σουάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαγράφηκε γρήγορα.

Οι παγκόσμιοι φορείς του τένις έχουν εκφράσει ανησυχία, με την Ένωση Γυναικών Αντισφαίρισης (WTA) να απειλεί να αποσύρει τα τουρνουά από την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ζήτησαν στοιχεία για το πού βρίσκεται η τενίστρια.

Η Πενγκ Σουάι φέρεται να επισκέφτηκε επίσης ένα δημοφιλές εστιατόριο στο κέντρο του Πεκίνου χθες το βράδυ. Ο Χου Σιτζίν, αρχισυντάκτης των Global Times, δημοσίευσε ένα βίντεο από την έξοδο, το οποίο επιβεβαίωσε ένας διευθυντής εστιατορίου στο Reuters την Κυριακή.

Επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου της Πεγκ Σουάι, βρίσκονταν στο εστιατόριο Sichuanese, είπε ο διευθυντής, Ζου Χονγκμέι, προσθέτοντας ότι έφαγαν σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο και μαζί με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

«Αυτό το βίντεο από μόνο του είναι ανεπαρκές. Όπως έχω δηλώσει από την αρχή, εξακολουθώ να ανησυχώ για την υγεία και την ασφάλεια της Σουάι» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA.

Η κατηγορία που «εξαφανίστηκε»

Η κατηγορία της τενίστριας δημοσιεύτηκε στον ιδιαίτερα δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης της κίνας, Weido, στις 2 Νοεμβρίου. Από την γραπτή καταγγελία αυτή έχουν μείνει μόνο τα screenshots, καθώς η κινεζική λογοκρισία φρόντισε η ανάρτηση να διαγραφεί μέσα σε 30 λεπτά από τη δημοσίευση, το ίδιο και οποιαδήποτε online αναφορά σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα μπλόκαρε όλους τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά μέσα του κινεζικού internet.

Ακόμη περισσότερο επέτεινε την ανησυχία ένα email με υποτιθέμενη αποστολέα την Πενγκ, το οποίο έσπευσαν να δημοσιεύσουν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Το email, η αυθεντικότητα του οποίου δεν επιβεβαιώνεται, υποστηρίζει ότι η Πενγκ είναι καλά στην υγεία της και υποχωρεί από τις καταγγελίες της.

Την ίδια στιγμή, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος ζητούν επιτακτικά από την Κίνα να επιβεβαιώσει ότι η αθλήτρια είναι ασφαλής και να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες. Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA), μέσω του προέδρου της, Στιβ Σάιμον, απείλησε να θέσει την Κίνα σε τενιστικό εμπάργκο αν δεν διερευνηθεί σωστά το ζήτημα.

Ποια είναι η Πενγκ Σουάι

Η Πενγκ είναι μια από τις κορυφαίες αθλήτριες τένις στη χώρα της, ενώ έχει κερδίσει δύο φορές Γκραν Σλαμ στο διπλό, μία στο Γουίμπλετον το 2013 και μια στο French Open το 2014. Επίσης, το 2014 έφτασε στα ημιτελικά στο μονό στο US Open ενώ έχει τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Βρίσκεται στην 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ενώ έχει κερδίσει 25 τίτλους σε διεθνή τουρνουά.

Ποιος είναι ο Zhang Gaoli και για τι κατηγορείται

Ο 75χρονος Ζανγκ Γκαολί υπηρέτησε στην 7μελή επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας -του ανώτερου σώματος εξουσίας της χώρας- από το 2012 μέχρι το 2017, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του ηγέτη Σι Τζινπινγκ στην εξουσία. Αποσύρθηκε το 2018 με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.

Στην καταγγελία της, η τενίστρια αναφέρει ότι εξαναγκάστηκε να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του σε μια περίοδο που συνολικά διήρκεσε δέκα χρόνια. Περιέγραψε μάλιστα ένα περιστατικό που έγινε πριν από τρία χρόνια, όταν εκείνος την προσκάλεσε στο Πεκίνο για να παίξουν τένις και στη συνέχεια την πίεσε να κάνουν σεξ στο σπίτι του.

«Εκείνο το απόγευμα δεν συμφώνησα στην αρχή και έκλαιγα όλη την ώρα», είπε. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αηδιασμένη αισθανόμουν, πόσες φορές αναρωτήθηκα αν παραμένω άνθρωπος. Αισθάνομαι σαν ένα κινούμενο πτώμα. Κάθε μέρα υποκρίνομαι, ποιο πρόσωπο είμαι πραγματικά εγώ;».

Η Πενγκ διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της και ισχυρίστηκε ότι ο Zhang πάντα ανησυχούσε μήπως οι επαφές τους καταγράφονται.

Τι λένε οι κινεζικές Αρχές

Οι κινεζικές αρχές μέχρι στιγμής αρνούνται να αναγνωρίσουν δημοσίως τους ισχυρισμούς της τενίστριας κατά του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών Zhao Lijian, στις 17 Νοεμβρίου περιορίστηκε να απαντήσει ότι δεν πρόκειται για διπλωματικό θέμα.

Το email που δημοσίευαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την ίδια ημέρα προκάλεσε ακόμη περισσότερη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της

Ο Σάιμον αμφισβήτησε ευθέως την αυθεντικότητά του, απαιτώντας «ανεξάρτητες και πιστοποιημένες αποδείξεις».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ περιορίστηκε να πει ότι το ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί με «σιωπηλή διπλωματία.

Η Ναόμι Οσάκα, η Σερένα Γουίλιαμς, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, η Μπίλι Τζιν Κινγκ και ο Κρις Έβερτ είναι μεταξύ εκείνων που δηλώνουν σοκαρισμένοι και ζητούν να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί της συναδέλφου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ