ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Πούτιν - Πασινιάν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επικοινωνία Πούτιν - Πασινιάν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
AP Photo/File

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, ανέφερε το Κρεμλίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Πασινιάν ευχαρίστησε τη Μόσχα για τις μεσολαβητικές προσπάθειές της στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την Τρίτη, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός στα σύνορά τους, αφού η Ρωσία προέτρεψε και τις δύο χώρες να σταματήσουν τις συγκρούσεις, τις χειρότερες εδώ και έναν χρόνο, μετά τον πόλεμο στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Επισφαλής ισορροπία στην πυριτιδαποθήκη του Καυκάσου

Τα τελευταία γεγονότα αντικατοπτρίζουν την επισφαλή ισορροπία που επικρατεί στην πυριτιδαποθήκη του Καυκάσου, σχεδόν έναν χρόνο μετά το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το φθινόπωρο του 2020, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.

Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ δια του αναπληρωτή του Φαρχάν Φακ, εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», τονίζοντας την ανάγκη «να αποφευχθεί μια επιστροφή στην περσινή κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

«Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν σύμφωνα με τις τριμερείς διακηρύξεις της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021 και να επιλύσουν τυχόν πιθανές διαφορές ειρηνικά και μέσω διαλόγου» επισήμανε.

Η γαλλική διπλωματία, ανήσυχη για την «υποτιθέμενη χρήση βαρέων όπλων, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα, ιδίως στην αρμενική πλευρά», από την πλευρά της προέτρεψε σε «τήρηση της εκεχειρίας», που επιτεύχθηκε μετά την λήξη των περσινών εχθροπραξιών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τους οποίους ζήτησε «επείγουσα αποκλιμάκωση».

Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του κατηγόρησε την Αρμενία για «σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης», κάνοντας λόγο για «πρόκληση μεγάλου μεγέθους». Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι Αρμένιοι στρατιώτες εγκατέλειπαν «πανικόβλητοι» τις στρατιωτικές τους θέσεις, τονίζοντας ότι δύο Αζέροι στρατιώτες τραυματίστηκαν στις σημερινές συγκρούσεις.

Αυτές οι συγκρούσεις έρχονται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με τακτικά περιστατικά βίας και θύματα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Η ήττα της Αρμενίας πέρυσι βιώθηκε ως τραύμα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και συνεχίζει να κλονίζει την πολιτική σκηνή μέχρι σήμερα.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην αρμενική πρωτεύουσα για να απαιτήσουν την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «προδότης» για την περσινή σύναψης εκεχειρίας με το Μπακού.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να υπολογίζει, κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, στην υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία του παρείχε μαχητικά drones.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ