ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Στην «κούρσα» για την προεδρία και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά

Λιβύη: Στην «κούρσα» για την προεδρία και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά
Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, υπέβαλε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, μολονότι όταν ανέλαβε τη θέση είχε δεσμευτεί να μην είναι υποψήφιος.

Η υποψηφιότητα του Ντμπεϊμπά ενδέχεται να απορριφθεί, με βάση την αμφισβητούμενη εκλογική νομοθεσία.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί οι κανόνες βάσει των οποίων θα διεξαχθούν.

Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές είναι επίσης ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ήδη από το Σεπτέμβριο ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά του καθήκοντα για τρεις μήνες, «παραδίδοντας» στον επιτελάρχη του.

Ο Χαφτάρ είναι επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), με έδρα τη Βεγγάζη, και πριν από δύο χρόνια εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά αποκρούστηκε έπειτα από πολιορκία 14 μηνών.

Ο γιος του Καντάφι επέστρεψε και διεκδικεί την προεδρία

Για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία εμφανίστηκε, εν τω μεταξύ, να εγγράφεται ως προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές και ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Ο 49χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, εμφανίστηκε την Κυριακή σε ένα βίντεο της εκλογικής επιτροπής φορώντας παραδοσιακά ρούχα και έχοντας γκρίζα γενειάδα, ενώ φορούσε γυαλιά.

Ο ίδιος, υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα στο εκλογικό κέντρο της πόλης Σαμπά.

O Καντάφι είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους υποψηφίους που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία της Λιβύης, ενώ στη λίστα των προεδρικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται πέραν του ιδίου και του Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ