ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι επικρατέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης Σολτς σύμφωνα με το Focus

Γερμανία: Οι επικρατέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης Σολτς σύμφωνα με το Focus
(AP Photo/Markus Schreiber)

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία με Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινους (Die Grünen) και Φιλελευθέρους (FPD) να ανακοινώνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογράψουν συμφωνία για τις προτεραιότητες της τετραετούς διακυβέρνησής τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Όλα δείχνουν πάντως ότι παρά τις συνεχιζόμενες σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων, τα τρία κόμματα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος που όρισαν στις 21 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησαν οι επαφές και ότι ο νικητής των εκλογών και υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα εκλεγεί την εβδομάδα μετά τις 6 Δεκεμβρίου καγκελάριος.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα στην παρούσα φάση είναι ποιος θα αναλάβει πιο κυβερνητικό πόστο. Το Σαββατοκύριακο άρχισαν να κυκλοφορούν στα γερμανικά ΜΜΕ διάφορες λίστες με ονόματα υπουργών. Μέχρι αυτή την ώρα ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση εκ μέρους των τριών κομμάτων.

Κρίστιαν Λίντνερ υπέρμαχος των κανόνων του Μάαστριχτ

Σε αποκλειστικό του άρθρο το περιοδικό Focus δημοσιεύει σήμερα, Κυριακή, κατάλογο με ονόματα υπουργών καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα κυβερνητικά οφίκια τις επόμενες μέρες. Το πιθανότερο είναι ωστόσο ότι έχουν κλειδώσει οι κορυφαίες θέσεις στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση:

Σύμφωνα λοιπόν με το γερμανικό περιοδικό το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ υπέρμαχος των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ και της συγκράτησης του δημοσίου χρέους. Για τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ σχεδιάζεται ένα υπερυπουργείο Οικονομίας, στο οποίο θα υπαχθεί και ο τομέας της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνει στην επίσης συμπρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ.

Κυβερνητικός συνασπισμός σε βάθος οκταετίας

Στα υπόλοιπα υπουργεία: Για το υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ από το SPD, για το υπουργείο Υγείας ο φιλελεύθερος Μίχαελ Τόιρερ, για το υπουργείο Εργασίας ο σοσιαλδημοκράτης Χουμπέρτους Χάιλ και για το υπουργείο Άμυνας η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από το FPD.

Σε δηλώσεις του ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι η κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων δημιουργείται σε βάθος οκταετίας: «Όταν συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση τότε στόχος μας θα είναι να επανεκλεγούμε».

Με την θέση αυτή συμφωνεί, μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ: «Καλό θα ήταν ένας κυβερνητικός συνασπισμός να δημιουργείται με στόχο την επανεκλογή. Διαφορετικά θα υπάρξει ενδοκυβερνητικός ανταγωνισμός, ο οποίος θα πλήξει πρωτίστως την συγκυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ