ΚΟΣΜΟΣ

Δεν αποδέχεται η Γερμανία την υποδοχή 2.000 μεταναστών και διαψεύδει τον Λουκασένκο

Δεν αποδέχεται η Γερμανία την υποδοχή 2.000 μεταναστών και διαψεύδει τον Λουκασένκο
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δηλώνει ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Πολωνία, η οποία μπορεί «να οδηγήσει σε πόλεμο» Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Στη σκιά της τεχνητά δημιουργηθείσας προσφυγικής κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία ξεκαθαρίζει πως δεν αποδέχεται την πρόταση της Λευκορωσίας για την υποδοχή 2.000 προσφύγων και μεταναστών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η Άνγκελα Μέρκελ τον διαβεβαίωσε τηλεφωνικά πως επρόκειτο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Σε προκλητικό τόνο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατηγόρησε σήμερα, Δευτέρα, τις Βρυξέλλες ότι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη των δύο χιλιάδων μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι σε λευκορωσικό έδαφος στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -σε μία προσφυγική κρίση που ο ίδιος δημιουργήσε εν είδει υβριδικής επίθεσης κατά της ΕΕ.

Η Δύση κατηγορεί το καθεστώς Λουκασένκο ότι οργάνωσε τη ροή μεταναστών από την Μέση Ανατολή προς το Μινσκ, διοχετεύοντάς τους στην συνέχεια προς τα πολωνικά σύνορα με την υπόσχεση της εύκολης διέλευσης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος, να εκδικηθεί το λευκορωσικό καθεστώς την ΕΕ για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει για την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης.

«Περιμένω από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στην ερώτηση που αφορά τους 2.000 μετανάστες» δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποδεχθεί τους μετανάστες. «Η Μέρκελ μου υποσχέθηκε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επρόκειτο να εξετάσουν το πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ» δήλωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα με την Μέρκελ.

«Αλλά δεν το κάνουν» είπε προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αρνούνται κάθε επαφή για το θέμα παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας. «Θα ζητήσουμε από τους Γερμανούς να τους δεχθούν» επέμεινε,

Η Λευκορωσία υποστήριξε την περασμένη βδομάδα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επρόκειτο να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την διέλευση 2.000 μεταναστών που παραμένουν στα σύνορα προς την Γερμανία.

Ο ισχυρισμός αυτό διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την γερμανική κυβέρνηση.

«Η ιδέα ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Γερμανία για 2.000 μετανάστες -και εμείς το είπαμε την περασμένη εβδομάδα- δεν αποτελεί αποδεκτή από την Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ενωση λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί Κούρδοι, είχαν εγκλωβισθεί στα παγωμένα δάση στα σύνορα ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Πολωνία ελπίζοντας να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Περί τους 400 επαναπατρίσθηκαν την Πέμπτη με αεροπλάνο στο Ιράκ και περίπου 2.000 μεταφέρθηκαν σε υπόστεγο κέντρου επιμελητείας κοντά στα σύνορα.

Λουκασένκο: Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με την Πολωνία, αλλά...

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε, επίσης, ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Πολωνία, η οποία μπορεί «να οδηγήσει σε πόλεμο», σύμφωνα με το Belta.

«Πρέπει να φθάσουμε στους Πολωνούς, σε κάθε Πολωνό, και να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε βάρβαροι, ότι δεν θέλουμε σύγκρουση. Δεν την χρειαζόμαστε. Διότι καταλαβαίνουμε ότι, αν τα πράγματα πάνε πολύ μακριά, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος» είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

«Και αυτό θα ήταν καταστροφή. Αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε κανενός είδους ανάφλεξη» συνέχισε.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Πολωνία θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες της υλοποίησης της απειλής της να κλείσει το σιδηροδρομικό συνοριακό πέρασμα με την Λευκορωσία, λέγοντας ότι, στην περίπτωση αυτή, η κυκλοφορία των τρένων θα εκτραπεί για να περάσει μέσα από την εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ότι η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Λευκορωσία μπορεί να είναι το πρελούδιο για κάτι χειρότερο, ενώ, σύμφωνα με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες, οι λευκορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα.

ΕΕ: Δηλώσεις Λουκασένκο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα

Τις εν εξελίξει επαφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μινσκ επανέλαβε, εν τω μεταξύ, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με τα τελευταία σχόλια του Αλεξάντερ Λουκασένκο για το συγκεριμένο θέμα, αλλά και τις τεχνικές συζητήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο τόνισε ότι συνήθως δεν γίνονται σχόλια για το «τι λέει ο κ. Λουκασένκο γιατί πολλά από αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτά που λέμε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το τι θα κάνουμε όσον αφορά στην βοήθεια της ΕΕ ή την πιθανή συνδρομή προς επίλυση αυτής της τεχνητά δημιουργηθείσας κρίσης. Είμαστε σε επαφή με πολλούς από τους συνομιλητές στη Λευκορωσία. Μπορώ να υπενθυμίσω την επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είχε δύο φορές τις τελευταίες επτά ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είχαν επίσης μερικές φορές επικοινωνία με τους ομολόγους τους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας» επισήμανε ο Πίτερ Στάνο.

«Από τη δική μας πλευρά αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει αλληλεπίδραση ακριβώς στη γραμμή που λέμε ότι αναζητούμε την πιθανότητα να διατηρηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και της Λευκορωσίας σε τεχνικό επίπεδο έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε στις προσπάθειες επαναπατρισμού των πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στη Λευκορωσία» κατέληξε ο ίδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ