ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για Γερμανία και Δανία λόγω έξαρσης της πανδημίας

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για Γερμανία και Δανία λόγω έξαρσης της πανδημίας
Να αποφύγουν τα ταξίδια στις δύο χώρες καλούν τους Αμερικανούς πολίτες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ AP Photo/Michael Probst

Να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Γερμανία και τη Δανία καλούν τους Αμερικανούς πολίτες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, προχωρώντας σε αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για τις δύο χώρες εξαιτίας της έξαρσης που καταγράφεται στα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα CDC αύξησαν στο «επίπεδο τέσσερα: πολύ υψηλή» τη σύστασή τους για τη Γερμανία και τη Δανία. Αντιθέτως, υποβάθμισαν στο «επίπεδο τρία: χαμηλός κίνδυνος» το Ισραήλ, την Αρούμπα, τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, το Κουρασάο και τη Γουαδελούπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άρει από τις αρχές Νοεμβρίου τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιστρέποντας την είσοδο σε όλους όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό υπό τον όρο να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

Σε lockdown οδεύει η Γερμανία

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Γερμανία διαφαίνεται πως οδεύει προς επαναφορά του lockdown για να συγκρατήσει την πανδημία.

Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία «δεν είναι επαρκή» απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Με την σημερινή εξέλιξη και τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση «θα είναι η χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα, προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σύμφωνα με πηγή του κόμματος.

Οι Γερμανοί «θα είναι εμβολιασμένοι, ή θα έχουν ιαθεί ή θα είναι νεκροί» μέχρι το τέλος του χειμώνα, είχε προειδοποιήσει σε δραματικό τόνο προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν.

Κομισιόν: Προς αναθεώρηση των συστάσεων για ελεύθερη κυκλοφορία και ταξίδια

Με την Ευρώπη να στροβιλίζεται στη δίνη νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κομισιόν αναμένεται εντός της εβδομάδας να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα ταξίδια προς την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, επισήμανε η επίτροπος.

«Για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών Covid στον κόσμο. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, και γι' αυτό ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί» επισήμανε η κ. Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27» δήλωσε στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ