ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Βουλγαρία - Ζάεφ: «Έσπαγαν τα τζάμια για να σωθούν»

Τραγωδία στη Βουλγαρία - Ζάεφ: «Έσπαγαν τα τζάμια για να σωθούν»
Tο σημείο της τραγωδίας ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / VASSIL DONEV

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το τρομακτικό δυστύχημα με το λεωφορείο στη Βουλγαρία που στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι και ο υπουργός Υγείας της χώρας Βένκο Φίλιπτσε βρίσκονται στη Σόφια όπου επισκέφτηκαν τους επτά τραυματίες που νοσηλεύονται ενώ ενημερώνονται και για τα αίτια του δυστυχήματος .

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα του δυστυχήματος είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, όμως υπάρχουν και πολίτες της Σερβίας.

Ανάμεσα στους επιβάτες συγκαταλέγονται ένας Σέρβος και ένας Βέλγος.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε δήλωσή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του "ΜΙΑ", έκανε λόγο για «τραγωδία», για την οποία, όπως είπε, ενημερώθηκε προσωπικά από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Στέφαν Γιάνεφ.

«Έσπασαν τζάμια για να σωθούν»

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους επιζώντες. Μου ανέφερε ότι κοιμόντουσαν στο λεωφορείο όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα τζάμια και να σωθούν μερικοί άνθρωποι. Δυστυχώς οι άλλοι δεν μπόρεσαν να σωθούν. Είναι μια φοβερή τραγωδία διότι τα περισσότερα θύματα είναι νέοι: 12 παιδιά κάτω των 18 ετών και οι άλλοι 20-30 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολίτες της χώρας μας, αλλά υπάρχουν και από τη Σερβία», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι το λεωφορείο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανήκε σε τουριστικό γραφείο των Σκοπίων.

Σε αυτό, όπως είπε, επέβαιναν κυρίως νεαρά ζευγάρια που εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο, καθώς χθες, Δευτέρα, ήταν αργία στη χώρα - Ημέρα Αλβανικού Αλφαβήτου- και πήγαν εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι σοροί έγιναν κάρβουνο»

Με τη σειρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ είπε σε δημοσιογράφους πως δεν έχει δει στη ζωή του κάτι πιο φρικιαστικό.

«Η εικόνα είναι φρικιαστική, οι άνθρωποι που ήταν στο λεωφορείο έγιναν κάρβουνο. Είναι αδύνατος να υπολογίσεις πόσοι ακριβώς είναι. Τέσσερα λεωφορεία ταξίδευαν μαζί και είναι πιθανό κάποιοι επιβάτες να άλλαξαν θέση στις στάσεις που έκαναν».

Η Βόρεια Μακεδονία ευχαρίστησε την Βουλγαρία για την άμεση αντίδραση

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ομόλογό του, Στέβο Πενταρόφσκι.

«Σε αυτή την δύσκολη στιγμή η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία μοιράζονται τη λύπη και την αλληλεγγύη. Οι παιδικές ζωές που χάθηκαν είναι απώλεια που δεν μπορεί να ξεπεραστεί».

Ο Πενταρόφσκι από την πλευρά του δήλωσε πως αναμένει πλήρης έρευνα από τα αρμόδια όργανα για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος που δεν έχει παρόμοιο στην ιστορία της χώρας.

«Ευχαριστώ τις βουλγαρικές αρχές για την άμεση αντίδραση, είπε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνέχεια είπε πως η κατάσταση των τραυματιών είναι σταθερή και πως σε μια - δύο μέρες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα Σκόπια.

Το χρονικό

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε περί τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε τμήμα του οδικού δικτύου περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Σόφιας.

Από το τραγικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 46 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 12 παιδιά.

Το λεωφορείο είχε πινακίδες της Βόρειας Μακεδονίας και επέστρεφε στα Σκόπια, μετά από ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Η αιτία της συντριβής δεν είναι ακόμα γνωστά, ωστόσο σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται να χτύπησε σε προστατευτική ράγα του αυτοκινητόδρομου, και στη συνέχεια να πήρε φωτιά.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας καθώς καιη Πυροσβεστική, ενώ το σημείο έχει αποκλειστεί.

Τα δύο σενάρια είναι πως είτε πρόκειται για ανθρώπινο λάθος του οδηγού είτε υπήρξε μηχανική βλάβη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ